Uitbreiding Phoenix contact BV Zevenaar

Industrieel, flexibel, demontabel én remontable kantoor gebouw

Project ingediend door D&M architecten adviseurs BV 

Een gebouw ontwerpen en bouwen dat na verloop van tijd makkelijk en veilig uit elkaar te halen valt, vergt een andere benadering dan een traditioneel project. Maar anders betekent zeker niet dat het complex is, is de overtuiging van architect Jurrien de Mik van D&M architecten adviseurs uit Rozendaal.
Een bijzondere opdracht, een totaal recyclebaar gebouw te ontwerpen. Het vergt goede analyse van de functies van een gebouw op elementniveau. Je moet je realiseren dat de elementen die je normaal samenvoegt nu ontkoppeld moeten zijn, want je moet het gebouw weer uit elkaar kunnen halen. En je moet zorgen dat de elementen duurzaam zijn omdat je deze weer gaat gebruiken bij de opbouw. Dit principe zie je vaak ook in historische gebouwen waar de spanten en gebinten gemerkt werden om de constructie weer te hergebruiken.
Bij onze insteek betekende dat de stalen hoofddraagstructuur zelfstandig stabiel moet zijn.
De wens van Phoenix Contact bv was een uitbreiding die voorziet in extra kantoor-, fitness- en opleidingsruimten. Het gaat om een circulaire uitbreiding van vier verdiepingen met een flexibel karakter. Een aanvullende eis was dat als het nieuwe gebouw op de huidige locatie niet meer nodig is, dat het gebouw eenvoudig te demonteren is en in zijn geheel ergens anders opgebouwd kan worden.
Een circulair project als dat van Phoenix vraagt meer aandacht in de ontwerp- en engineeringsfase. Zowel op het gebied van detaillering als in de keuze van materiaal staat de circulariteit centraal.
De materiaalkeuze moet robuust zijn uit oogpunt van hergebruik. Bij het detailleren staat de losmaakbaarheid centraal. “Als je het uit elkaar kan halen, kan het ook weer in elkaar zetten”.
Voor de hoofddraagconstructie is gekozen voor een zelfstandig stabiele staalconstructie als [herbruikbaar] skelet van het kantoor. Omdat de constructie gedemonteerd moet kunnen worden, blijft de draagconstructie voor een belangrijk deel in het zicht.
Dé reden om voor een verzinkte en gepoedercoate constructie te kiezen, is dat de constructie én duurzaam, demontabel én esthetisch is.
De herkenbaarheid van de constructieonderdelen en bouwdelen past ook heel goed bij het vertellen van het verhaal van het duurzame en circulaire gebouw.
De vloeren van het kantoor zijn samengesteld uit kanaalplaten van VBI uit Huissen. Waarop een egaliserende korrel-laag met fermacell 2e33 vloerplaten zijn aangebracht.
Omdat In gevels, wanden en in constructieve vloeren vanwege de losmaakbaarheid en herbruikbaarheid geen leiding- en kanaalwerk aangebracht kon worden, is over de Fermacellvloer een verzinkte computervloer, geleverd door metaalwarenfabriek Priema BV, gelegd.
Door deze vloer worden alle elektra en datapunten met vloerpotten flexibel naar de werkplek gebracht. Ook waterleiding en de riolering kan zo via de vloer versleept worden.
De gevel is opgebouwd uit een sandwichpaneel met een hoge Rc waarde die van binnen zichtbaar is. Aan de buitenzijde is de gevel afgewerkt met een sab|profiel golfprofiel plaat.
Kortom, we hebben in dit project laten zien dat functionaliteit, recyclebaarheid en duurzaamheid mooi samenvalt.
Het gebruik van verzinkt en gepoedercoat staal is hierbij de logische én duurzame oplossing.

Duplex

OPDRACHTGEVER:
Phoenix contact BV (NL) 
 
HOOFDAANNEMER:
Welling bouw en onderhoud bv (NL) 
 
STAALBOUWER:
Imetaal Staalbouw bv (NL) 
 
ARCHITECT:
D&M architecten adviseurs BV (NL) 
 
STUDIEBUREAU:
triops advies (NL) 
 
BOUWTIJD:
2022
 
FOTOGRAAF:
'VBI_' door Maarten Eekelaar / 'D+M' door D&M Architecten