Het Podium

De roze wolk in Rotterdam

Project ingediend door MVRDV

Woensdag 1 juni 2022 heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb het Podium op Het Nieuwe Instituut feestelijk geopend. Het door MVRDV ontworpen platform op 29 meter hoogte is te beklimmen via een 143 meter tellende buitentrap. Met de installatie – opvallend roze geschilderd om de zichtbaarheid te vergroten – creëerde MVRDV in opdracht van Het Nieuwe Instituut een tijdelijke creatieve ontmoetingsplek ter grootte van 600 m2. Het Podium vormde de hele maand juni het festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand. In juli en augustus was het Podium dé plek voor een jazzconcert of yogales met uitzicht op de stad. Ook werd er een zomerkamp voor Rotterdamse kinderen georganiseerd.

De opdracht voor het ontwerpen van een tijdelijke installatie kwam voort uit de wens om de lopende tentoonstelling MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio extra onder de aandacht te brengen. Omdat de hoofdentree van Het Nieuwe Instituut door werk aan de openbare ruimte tijdelijk minder goed bereikbaar was, kwam het MVRDV-ontwerpteam op het idee om een alternatieve toegang te creëren via een grote buitentrap.

De ontwerpers lieten zich inspireren door zowel het panoramische uitzicht vanaf het dak van Het Nieuwe Instituut als het ontwerp van Jo Coenen met zijn kenmerkende pergola. Om Het Podium zo duurzaam mogelijk te produceren, is gekozen voor steigermateriaal en vloerafwerkingen die na afloop kunnen worden gerecycled. Het Podium was toegankelijk via de buitentrap en via de tentoonstelling. Voor bezoekers die niet met de trap kunnen, was Het Podium toegankelijk met de lift of via de interne ontsluiting van Het Nieuwe Instituut.

In de maand juni vormde Het Podium het festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand. Dankzij het uitzicht over diverse iconische gebouwen van Rotterdam, waaronder het door MVRDV ontworpen Depot Boijmans Van Beuningen, was Het Podium een goede illustratie van Rotterdam als architectuurstad. In juli en augustus organiseerden verschillende partners activiteiten op Het Podium, onder wie Motel Mozaïque, het NN North Sea Jazz Festival, Operator, Roffa Mon Amour en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Keuze thermisch verzinkt staal

Voor de constructie van de steigers is thermisch verzinkt staal gebruikt, om verschillende redenen:

Steigers kunnen snel en efficiënt worden gemonteerd en gedemonteerd en elders hergebruikt, waarmee het niet alleen een praktische oplossing is voor een tijdelijke installatie, maar ook een duurzame.

Het materiaal is sterk, daardoor was het mogelijk het podiumplatform boven het dak van HNI te bouwen en de grote trap tot een hoogte van 29 meter. Juist door dit materiaalgebruik kon de veiligheid van de bezoekers worden gegarandeerd. In tijden van materieelschaarste en middelen waren bestaande steigerelementen ook de meest efficiënte oplossing omdat ze direct beschikbaar waren, wat belangrijk was voor zo’n installatie met vaste deadline en openingsdatum.

OPDRACHTGEVER:
Het Nieuwe Instituut (NL) 
 
HOOFDAANNEMER:
Dutch Steigers (NL) 
 
STAALBOUWER:
Dutch Steigers (NL) 
 
ARCHITECT:
MVRDV (NL) 
 
STUDIEBUREAU:
Exact Advies & Engineering (NL) 
 
BOUWTIJD:
2022 
 
FOTOGRAAF:
Ossip van Duivenbode