Project Huys

Het ontwikkelen van een integraal masterplan voor het streekcentrum de Huysmanhoeve

Project ingediend door ZOOM architecten

We verbouwen twee bestaande en bouwen twee nieuwe volumes volgens de krachtlijnen van het nieuwe masterplan voor deze historische site.
De Huysmanhoeve in Eeklo is met zijn erfgoed, geschiedenis en natuur een zeer aantrekkelijke plek om te vertoeven. De provincie Oost-Vlaanderen is hier een sterk streekcentrum aan het uitbouwen. Onze visie gaat uit van de eigenheid van de omwalde hoeve. Deze vormt de basis om de Huysmanhoeve als open, flexibel en polyvalent ontmoetingscentrum verder te ontwikkelen. 

De nieuwe annex bij de dwarsschuur, het "Schuurtje" genoemd, wordt gebouwd in het NW van de gebouwcirkel. Het is een open staalstructuur waar twee geconditioneerde volumes in staan. De nieuwbouw is qua schaal, dakvorm en inplanting gebaseerd op de reeds aanwezige gebouwen op de site, maar is duidelijk leesbaar als een nieuw object door zijn materialisatie.

De niewe "keet" wordt gebouwd in het NO van de gebouwcirkel. Het biedt plaats aan de nieuwe houtsnipperkachel en bevat opbergruimte voor CSA (Community Supported Agriculture). De structuur van de Keet is in essentie dezelfde als deze van het Schuurtje. Er wordt echter bewust gekozen om beide gebouwen een andere kleur te geven: het schuurtje wordt rood gelakt om aan te sluiten bij de dwarsschuur, terwijl het metaal in de keet zijn natuurlijke kleur behoudt.

De plaats van de thermisch verzinkte elementen.
Dat is de staalstructuur en de dakafwerking van de Keet.

De technische aspecten (structuurtype, staalsoorten, maatvoering…)
Zie de uitvoeringstekeningen met de staalsoort (rechtsonder) en maatvoering erop.
Zie de technische fiche van de dakafwerking van de Keet

De reden waarom voor thermisch verzinkt staal/duplex werd gekozen
De Keet is opgevat als een hedendaagse schuur. Voor de structuur is hiervoor gekeken naar de hedendaagse uitvoeringen van schuren. Hierbij kwam verzinkt staal als de ideale oplossing. Makkelijk te bouwen, goed qua prijs en helder in opbouw.

Duplex

OPDRACHTGEVER:

provincie Oost-Vlaanderen (B)
 
HOOFDAANNEMER:
Vandendorpe (B)
 
STAALBOUWER:
Almer metaal nv (B)
 
ARCHITECT:
ZOOM-architecten (B)
 
STUDIEBUREAU:
BAST architects & engineers (B)
 
BOUWTIJD:
2022
 
FOTOGRAAF:
Dieter Van Caneghem