Haren gevangenisdorp

Een gevangenisdorp voor een humanere aanpak van detentie

Project ingediend door Denys NV

Het gevangenisdorp werd gerealiseerd op een terrein van 15 hectaren en bestaat uit meerdere gebouwen: 1 arresthuis voor mannen, 1 strafhuis voor mannen, 1 gesloten instelling voor vrouwen, 1 open instelling voor vrouwen, 1 observatie-instelling, 1 psychiatrische afdeling en medisch centrum en ruime werkateliers. Centraal bevindt zich het zogenaamde “stadhuis”, dat uitgeeft op een groot, centraal binnenplein. Het omvat verschillende gemeenschappelijke functies zoals het onthaal- en bezoekcomplex, de sporthal, de front office en de strafuitvoeringsrechtbank. Daarnaast is er ook het inkomgebouw met de raadzalen en een administratief gebouw buiten de perimetermuur. De site biedt plaats aan zo’n 1.190 gedetineerden.

Vernieuwend zijn de kleinere leefeenheden (elk ongeveer 30 personen) die de leefbaarheid ten goede zullen komen, zowel voor de gedetineerden als voor de personeelsleden. De wandelingen (buitenruimtes) zijn praktisch ingericht met een ontspanningszone en een groene zone. Het gevangenisdorp heeft ook een moestuin waar bepaalde gedetineerden aan de slag kunnen. De gesloten vrouweninrichting ligt binnen de beveiligde perimeter en biedt plaatst aan 100 vrouwen verspreid over 3 leefeenheden. Eén leefeenheid beschikt over 5 moeder-kind kamers en heeft een binnen- en buitenspeeltuin. De open vrouweninrichting ligt buiten de beveiligde perimeter en biedt plaats aan 60 vrouwen verspreid over 6 leefgroepen, waarbij ze zelf instaan voor het koken van de maaltijden, en meer zelfstandig wonen dan in de gesloten afdeling. Elke leefeenheid beschikt over een terras en de leefeenheid voor moeder en kind heeft een tuintje. Alle leefeenheden geven uit op een centraal plein of tuin. Er zijn uitgaansfaciliteiten waarbij men overdag de afdeling bijvoorbeeld kan verlaten om te gaan werken. Er wordt zeer sterk ingezet op de herintegratie door sociaal contact. Zo zullen bezoekers bijvoorbeeld terecht kunnen in een koffiehuis en is er een strijkatelier voorzien. De detentie is prioritair gericht op de responsabilisering en re-integratie van de gedetineerden, waarbij ook nieuwe functies hun intrede doen bij het personeel, zoals die van veiligheidsassistent en detentiebegeleider.

De thermisch verzinkte elementen zijn op verschillende plaatsen op verschillende locaties in het gevangenisdorp zowel binnen als buiten functioneel geplaatst. Enkele van deze elementen zijn de volgende:

 • Trappenhuizen in de leefeenheden
 • Leuningen voor alle trappen
 • Barrières in de werkplaatsen
 • Veiligheidsroosters
 • Luifels in de wandelingen
 • Sportuitrusting: voetbalgoal + basketbal.

De afmetingen en het structurele type van de bovengenoemde items zijn gevarieerd, zoals te zien is op de afbeeldingen.
Er is gekozen voor het gebruik van thermisch verzinkte staal om de volgende redenen:

 • Kracht en duurzaamheid
 • Extreem lange levensduur
 • Minder onderhoud nodig
 • Betrouwbaarheid
 • Automatische bescherming voor eventuele beschadigde gebieden
 • Gemak van inspectie
 • Lagere kost

Functioneel verzinken

OPDRACHTGEVER:
Regie der Gebouwen (B) 
 
HOOFDAANNEMER:
CJV CAFASSO CONSTRUCTION (DENYS N.V. and FCC Construcción S.A) (B) 
 
STAALBOUWER:
Metalprojects / AVM bvba / Tri-Monta NV (B) 
 
ARCHITECT:
B2Ai / EGM architecten BV (B) 
 
STUDIEBUREAU:
VK Architects & Engineers (B) 
 
BOUWTIJD:
01/09/2022 
 
FOTOGRAAF:
Régine Mahaux