Dry Slope Genk

Kunstmatige helling die de eigenschappen van sneeuw nabootst

Project ingediend door CSM nv

In Genk, op de plaats waar vroeger de oude skipiste gelegen was, rijzen nu 2 dry slopes op in opdracht van Sneeuwsport Vlaanderen. Een dry slope is een kunstmatige helling die de eigenschappen van sneeuw nabootst. De kleinere oefenpiste is vooral bestemd voor beginners en recreanten terwijl de grote state-of-the-art dry slope speciaal is gebouwd voor professionele snowboarders, skiërs en zelfs BMX’ers die er op topniveau kunnen trainen. Deze dry slope is nog maar de 5e ter wereld in zijn soort.

Om de lucht in te raken, lanceren de topsporters zich via een schans met een hoogte van ca. 35 meter. Die schans is opgebouwd uit 2 lange vakwerken van 55m onder een helling van 30° met daartussen geboute IPE400 profielen die de steeldeck met kunststof matten dragen. De breedte varieert van 12m onderaan naar 8m bovenaan de schans. De ‘kicker’, de afsprong, is verstelbaar zodat elke ‘Big Air jump’ in de wereld na te bootsen is.

Naast het bijzondere ontwerp, met buiskolommen Ø508x16 die als tandenstokers willekeurig in de grond lijken te zijn gestoken, valt de dry slope ook op door het slingerende bliksempad onder de schans dat voor iedereen toegankelijk is en toegang geeft tot 2 uitkijkplatformen op 25m en 35m hoogte. Van hieruit heeft men een fenomenaal uitzicht over het Nationaal Park Hoge Kempen. Om de stijfheid te verhogen en grote uitkragingen mogelijk te maken, is dit bliksempad opgebouwd uit gelaste vakwerkspanten uit kokers die met strekmetaal zijn dichtgemaakt en zo als leuning fungeren.

Opdat dit gloednieuwe herkenningspunt zich mooi integreert en naadloos opgaat in de unieke bosrijke omgeving, is de dry slope bekleed met liefst 890m² aan aluminium cassettes met een spiegelende afwerking (Alucobond Plus NaturalReflect 405).

Om thermisch verzinken mogelijk te maken zijn alle kolommen (de langste meet 46m) en vakwerken opgedeeld in kleinere stukken d.m.v. een minimalistische boutverbinding, de buiskolommen zijn nog bijkomend voorzien van een zwarte esthetische eindlaag.

Keuze thermisch verzinkt staal

De keuze voor thermisch verzinkt staal is gemaakt omdat de schans in een bosrijke omgeving staat en dus relatief zwaar wordt blootgesteld aan de natuurelementen.

Een uitdaging hierbij was het opdelen van de stukken i.f.v. de afmetingen van het zinkbad en de onderlinge koppeling van de stukken. Zo lopen de kolommen visueel in 1 stuk door over een lengte tot 46m.

De kolommen hebben nog een zwarte eindlaag gekregen om ze er visueel uit te laten springen, deze eindlaag is dus puur esthetisch.

Functioneel verzinken

OPDRACHTGEVER:
Sport Vlaanderen Genk(B)
 
HOOFDAANNEMER:
BCS Swinnen (B)
 
STAALBOUWER:
CSM Steelstructures nv (B) 
 
ARCHITECT:
Heidy Van Breda // Buro B (B)
 
STUDIEBUREAU:
CSM Steelstructures nv (B)
 
BOUWTIJD:
2020
 
FOTOGRAAF:
Skyrise Visuals