Update van Technisch Infoblad 21 - Thermisch verzinken van MC-staal

Zinkinfo Benelux werkt constant aan de verbetering van haar informatievoorziening, dit geldt dus ook voor de Technische Infobladen.

Thermisch verzinken van MC-staal

Zoals we allemaal wel kunnen beamen zijn vooral kwesties over een te geringe zinklaagdikte onderwerp van discussie. Het probleem is te wijten aan bepaalde staalsoorten die wat chemie en oppervlaktestructuur betreft, zich in het zinkbad anders gedragen dan “gewoon” constructiestaal. We noemen dat voor het gemak onderhand allemaal “MC Staal”. Dit is staal dat door een behandeling een grotere sterkte heeft gekregen en wordt ingedeeld onder de norm NEN-EN 10149-2. Constructiestaal valt gewoonlijk in de NEN-EN 10025 serie.

Naast een “te” dunne zinklaag in relatie tot tabel 3 uit de ISO 1461, zijn er ook problemen aangaande het poedercoaten of natlakken van dergelijk staal indien de producten die verzinkt worden uit een dergelijke plaat zijn gesneden en de snijkant ervan niet is nageslepen en randen niet zijn afgerond.

Het fraaie van MC staal is het mooie gladde oppervlak en een glanzende zinklaag. Dus veroordeel MC staal niet want het biedt veel mogelijkheden. Communiceer met uw verzinkerij/afnemer naar de precieze voorkeur en de mogelijkheden. Dit vernieuwde Technisch Infoblad nummer 21 kan daarbij helpen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief