Productieproces thermisch verzinken

Discontinu thermisch verzinken is een zeer veelzijdig proces dat zowel geschikt is om samengestelde constructies, lange staalprofielen, als kleine voorwerpen, zoals bouten en moeren te behandelen.

De basisstap bestaat in het onderdompelen van stalen voorwerpen of constructies in gesmolten zink gedurende ± 5 min.
Als het staaloppervlak geheel schoon en rein is zal een reactie plaatsvinden tussen het staal en het hete, vloeibare zink. Deze reactie zorgt voor de vorming van een ononderbroken deklaag met uitstekende corrosiewerende en mechanische eigenschappen.
Voordat de onderdelen ondergedompeld kunnen worden moet de verzinker door middel van een chemische voorbehandeling ontdoen van olie, vet, roest, walshuid en dergelijke.

Van zijn kant moet de klant erover waken dat het staal dat hij aanlevert ontdaan is van een reeks verontreinigingen die niet verwijderd kunnen worden in het voorbehandelingsproces bij de verzinker (Technischeinfoblad nr 7 'Toestand van het staaloppervlak vóór het thermisch verzinken').
Zo moet het staal volledig vrij zijn van : lasslakken en lasspetters, verf-en vernisresten, grof vet, siliconen, markeringen met stift of met vet krijt,...

 

Thermisch verzinken

Thermisch verzinken

Het ABC van thermisch verzinken