Uitbreiding station Lelystad Centrum

Uitbreiding bijzonder viaductstation Lelystad Centrum met twee sporen en een perron

GENOMINEERD BTTV 2015

Voor de aanleg van de Hanzelijn moest het bijzondere viaductstation Lelystad Centrum worden uitgebreid met twee sporen en een perron. De Hanzelijn zorgt immers voor quasi een verdubbeling van het aantal in- en uitstappende reizigers. Het viaductstation uit 1988 heeft een voor die tijd specifieke (spoorweg)architectuur met veel zichtbare constructies.

Opdrachtgever ProRail besloot een aantal jaar geleden om een masterplan voor de nieuwe spoorlijn te schrijven. Voor Lelystad Centrum was de conclusie dat het station als een monument voor de relatief jonge stad moest worden beschouwd. Het station moest met zoveel mogelijk respect voor het bestaande worden uitgebreid. Bij het oorspronkelijke ontwerp is op verschillende plaatsen, waaronder het ruimtevakwerk, rekening gehouden met een toekomstige uitbreiding. De uitbreiding kon hierdoor zeer kosteneffectief worden gerealiseerd. Verstoringen van de treindienst en hinder voor de reizigers waren tijdens de bouw zeer beperkt.

De transparante gevels en het bijzondere ruimtevakwerk van het dak springen het meest in het oog. De duizenden rode bollen en staven houden het enorme dak van 143 meter lengte en 38 meter breedte op zijn plaats. Deze constructie rust slechts op enkele punten, zoals de twee liften en een viertal kolommen in de vorm van een vlinderstrik. Het luchtige karakter van de kap wordt benadrukt door de transparante gevels van het station. De driedimensionale werking van het geheel in combinatie met de nieuwe normen die voor de uitbreiding van toepassing zijn, maakten het tot een unieke bouwopgave.

 Het ruimtevakwerk bevindt zich in een agressieve spooromgeving waarbij inspectie en onderhoud alleen mogelijk zijn wanneer het treinverkeer volledig is stilgelegd. Daardoor zijn voor de staalconstructie onderhoudsvriendelijkheid en een lange levensduur een eerste vereiste. Het kleurige ruimtevakwerk, opgebouwd met 5.492 MERO-staven (bestaande gedeelte) en 5.772 UTS-staven (uitbreiding) in staalkwaliteiten S235 en S355, is thermisch verzinkt en voorzien van een epoxy duplex systeem. Ook de knopen van ruimtevakwerk zijn van een duplex systeem voorzien.

Bestaande onderdelen zijn grondig geïnspecteerd op de staat van onderhoud, waarbij is beoordeeld of deze onderdelen geschikt zijn voor een duurzaam ‘tweede leven’. De gehandhaafde onderdelen voldoen zonder uitzondering aan de nieuwe referentieperiode van 100 jaar.

Opdrachtgever:
ProRail, Utrecht (NL)
 
Hoofdaannemer:
Lely200 (MNO vervat/Mobilis), Nieuw Vennep (NL)
 
Staalbouwer:
UTS Engineering, Istanbul (T)
 
Architect:
studioSK, Movares, Utrecht (NL)
 
Studiebureau:
Movares, Utrecht / Arcadis, Arnhem / PT Structural Design and Analysis, Rotterdam (NL)
 
Bouwtijd:
januari 2013
 
Fotograaf:
Ben Vulkers Fotografie