Reflectors

De installatie bestaat uit het kunstwerk REFLECTOR als opvallende landmark

In dezelfde vormtaal zijn zitbanken en tafels ontworpen die als geheel tot de verbeelding spreken. De kunstinstallatie verwijst naar de veelzijdigheid van de site en verbondenheid die er tot stand komt.
De landmark REFLECTOR dient als herkenningspunt en verbindingspunt in de aaneenschakeling van de verschillende gebouwen. Met deze overgangssculptuur maakt de kunstenaar de aaneenschakeling tussen de verschillende OCMW diensten duidelijk. Het werk bestaat uit honderden scherven of facetten samengebracht in een dynamische vorm, uitdeinend naar een vloeiende lichtdoorlatende rasterstructuur. Dit werk is ontstaan vanuit de reeds bestaande kunstinstallatie DEFLECTOR van Maarten Schaubroeck op het aanpalende gebouw.
Elke facet staat voor een individu, samen zijn ze tot een geheel aan elkaar gelast. Ze verwijzen naar de veelzijdigheid van de mens in een gemeenschap verbonden op de site. Elke scherf vertegenwoordigt ook de verscheidenheid en de veelzijdigheid van de gemeenschap. Niets lijkt hetzelfde vanuit een andere invalshoek. Ieder individu heeft een eigen verhaal.
De scherven waaien als het ware uit en vloeien over in de omgeving waar deze zich transformeren naar hun negatieve vorm en functie. De facetten vormen zich tot lijnen die langzaam vorm krijgen en resulteren in zit, tafel en verlichtingselementen. Er ontstaat een spel tussen schaduw en licht. Een geheel in beweging. Transformatie van facetten naar lijnen, van schaduw naar licht.
Het doortrekken op de site van dezelfde vormtaal in de functionele zitbank- en tafel combinaties versterkt de identiteit van de site. Deze combinaties zullen verspreid opgesteld staan over de gehele zorgcampus in verschillende mogelijke variaties. Het ontwerp loopt als een rode draad doorheen de volledige campus met als doel ankerpunten, rustpunten, ontmoetingsplekken en looproutes te bevorderen.
Bij mooi weer zullen de fijne schaduwen die zowel ontstaan uit de rasterstructuur en de facetten steeds veranderlijke contouren tekenen. Deze dynamiek maakt de kunstinstallatie uitermate boeiend.

Opdrachtgever:
vzw Zorg en Welzijn, Loppem (B)
 
Staalbouwer:
IZR-werken i.s.m. buso Sint Idesbald, Houthulst (B)
 
Architect:
VK Architecten, Roeselare (B)
 
Studiebureau:
BK Engineering, Roeselare (B)
 
Bouwtijd:
2016
 
Fotograaf:
Schaubroeck Maarten