Toren Red Star Line Museum

Restauratiewerken van het Red Star Line museum

GENOMINEERD BTTV 2015

Het totale project bestaat uit de restauratiewerken van het Red Star Line museum en de nieuwbouw van een uitkijktoren. De staalwerken bestaan uit  een  nieuwe staalconstructie voor het dak en gevel van de bestaande gebouwen, een mezzanine in staal, opgehangen via trekkers aan de dakconstructie, een  betonnen trap met staalprofielen die het dragend vermogen van de trap verzekeren, een  stalen skin rondom de betonnen nieuwbouwtoren, stalen profielen ingebetonneerd in de betonnen trappen en bordessen die rondom de toren wentelen, en een staalstructuur voor vluchtweg over dak en vluchttrap.

 Afhankelijk van de toepassing werd het staal thermisch verzinkt, behandeld met roestwerende verf of voorzien van brandwerend schilderwerk.

Het nieuwe dak draagt op een staalconstructie, die de bestaande polonceau-spanten ontlast van alle gewichten. In de nieuwe staalstructuur die brandwerend is geschilderd werd een nieuwe glazen koepel gemonteerd. Het dak werd volledig vervangen door een nieuw dak bestaande uit golfplaten onderaan, isolatie er bovenop, en dan nogmaals een stalen plaat erbovenop om de waterdichting te garanderen.

Het inwerken van de staalstructuur in de bestaande muren was niet eenvoudig. Eerst werden de metselwerkmuren gestabiliseerd door middel van een afschoring. Vervolgens werden de bestaande houten kolommen verwijderd en nadien werden sleuven gemaakt naast de ontstane openingen van de houten balken, om dan de staalstructuur te kunnen plaatsen en op te gieten. Door middel van het inslijpen van verankeringen en het nadien terug opvoegen van deze verankeringen werden de metselwerkmuren opnieuw verstevigd.

De nieuwbouwconstructie van een slanke en transparante uitkijktoren van 30 m hoog is opgebouwd is uit een centrale betonnen kern in zichtbeton, met rondom een in sectie veranderende buitenkern. Rondom deze buitenkern slingeren trappen en bordessen. Naarmate de toren stijgt wordt de buitenkern  kleiner  en de bordessen groter.  Het bovenste platform is om en bij de 8 meter uitkragend ten opzichte van de kern. Rondom de toren wordt een stalen “skin” geplaatst. Deze skin zal enerzijds bijdrage leveren aan het uitzicht van het geheel, maar doet anderzijds ook dienst als stabilisator van de betonnen bordessen. De lamellen van de toren werden uitgevoerd in thermisch verzinkt staal.  Verder werd de structuur voor de opvang van de technische installaties, de vluchtweg en de glaskoepel voor Red Star Line 3, de profielen voor de technische schachten van en de structuur van de vluchttrap buiten in thermisch verzinkt staal uitgevoerd.

Opdrachtgever:
AG Vespa, Antwerpen (B)
 
Hoofdaannemer:
Strabag Belgium, Antwerpen (B)
 
Staalbouwer:
GS Staalwerken, Bladel (NL) 
 
Architect:
TV Beyer Blinder Belle - Arcade ism office architects, Kontich (B)
 
Studiebureau:
TV Beyer Blinder Belle - Arcade, Kontich (B)
 
Bouwtijd:
februari 2013 
 
Fotograaf:
Toon Grobet, Strabag, Michel Wuyts, Walter Saenen, Bart Huysmans