PISA project

In tegenstelling tot wat de projectnaam doet vermoeden, staan deze torens mooi kaarsrecht

GENOMINEERD BTTV 2015

Dit project omvat de bouw van een nieuwe fabriek binnen een bestaande productie-eenheid op de terreinen van Monsanto Europe. De beperkte ruimte en de montage op een actieve productiesite bepalen de manier van opbouwen. In de mate van het mogelijke is gekozen voor een opbouw met elders voor-gemonteerde modules. De staalconstructie bestaat uit drie delen: reactorstructuur, productiemodules en piperacks. De reactorstructuur wordt ter plaatse opgebouwd omwille van het gewicht. De andere structuren worden elders voor-gemonteerd inclusief equipment. Deze delen worden dan met zware kranen gemonteerd op de werf en aan elkaar gekoppeld.

De keuze voor thermisch verzinken lag voor de hand: het is een uitstekende oppervlaktebehandeling waarop de tand des tijds nauwelijks invloed heeft en  het vermindert aanzienlijk het risico op beschadigingen tijdens het opbouwen.

De primaire profielen van de reactorstructuur dienden voorzien te worden van een brandwerende verf. Bij deze behandeling wordt er normaal gezien eerst een primer aangebracht en dan de brandwerende laag. Zeer bijzonder aan deze structuur is dat ook hier voor de degelijkheid van thermisch verzinken gekozen is, zelfs de delen die met een brandwerende verflaag werden afgewerkt.

Voor de voor-gemonteerde modules is de robuustheid van het thermisch verzinken een groot pluspunt. De structuur wordt met grote kranen verschillende malen verplaatst wat de kans op beschadiging verhoogt. Bovendien worden equipment en piping in de structuren ingeschoven met alle risico’s van dien. De praktijk heeft in dit project geleerd dat het aandeel retouches tot nul is herleid dankzij de keuze voor thermisch verzinken.

De overige items zoals vloerroosters en leuningen zijn eveneens verzinkt. Om veiligheidsredenen hebben de leuningen een bijkomende typische signaal-gele kleur gekregen.

Het eindresultaat is een unieke combinatie van zilver(zink)grijze torens die boven de oorspronkelijke, geschilderde structuren uitsteekt. En in tegenstelling tot wat de projectnaam doet vermoeden, staan onze torens mooi kaarsrecht…

Opdrachtgever:
Monsanto Europe, Antwerpen (B)
 
Hoofdaannemer:
 
 
Staalbouwer:
Real Corporation, Sint-Gillis-Waas (B)
 
Architect:
 
 
Studiebureau:
JACOBS België, Antwerpen (B)
 
Bouwtijd:
januari 2015
 
Fotograaf:
JACOBS België