Parkeergarage Brainport Industries Campus

Mobiliteit is voor de Brainport Industries Campus een fundamenteel aspect voor een goed functionerende werk- en recreatieomgeving. 

Een halte op de nieuwe HOV-lijn tussen Eindhoven Airport en Eindhoven centrum wordt momenteel nabij cluster 1 gebouwd, de campus is uitstekend ontsloten voor fietsers met o.a. de Groene Corridor en de Slowlane en autoverkeer gaat gebruik maken van een nieuwe verbindingsweg naar de A2/A58. Daarnaast kunnen in dit ontwerp van een splinternieuwe modulaire en demontabele openbare parkeergarage 972 personenauto’s en 194 fietsen worden gestald. De gehele parkeergarage is opgebouwd uit demontabele staalprofielen en modulaire prefab betonvloeren. Hergebruik als geheel of in gedeelten is hierdoor mogelijk. Hiermee stimuleert en ondersteunt het toegepaste EZ-park systeem de circulaire economie.

De campus ligt in de zuidoostelijke hoek van nationaal landschap Het Groene Woud en heeft een hoofdzakelijk groen karakter. Om het beeld van het landschap niet te verstoren is de parkeervoorziening geprojecteerd in een bos. Omringd door volwassen bomen wordt de hoofdvorm onttrokken aan het zicht. Vervolgens zijn draden voor de gevel gespannen, waarlangs diverse klimplanten kunnen groeien. Door de jaren heen zal de parkeergarage steeds verder opgaan in de natuur, een dynamisch en ecologisch proces.

THERMISCH VERZINKTE ELEMENTEN

Alle stalen elementen in de parkeergarage zijn discontinu thermisch verzinkt, met uitzondering van de rvs spandraden die als groeihulp dienen voor de klimplanten. Het betreft de stalen onderdelen voor de hoofddraagconstructie met kolommen, liggers en windverbanden, het spijlenhekwerk dat als gevelelement zorgt voor een hoge mate van transparantie naar de groene omgeving, de vrijdragende stalen trappen en de kaders boven de entrees. De in het oog springende binnenwanden rondom de trappenhuizen zijn vervaardigd van sendzimir verzinkt staal en afgewerkt met een poedercoating.

TECHNISCHE ASPECTEN

De gehele parkeergarage is opgebouwd uit demontabele staalprofielen en modulaire prefab betonvloeren. De boutverbindingen, droge bouwmethode en de eenduidige standaard maatvoering voor openbare parkeergarage maakt hergebruik als geheel of in gedeelten eenvoudig en haalbaar. Hiermee stimuleert en ondersteunt het toegepaste EZ-park systeem de circulaire economie.

KEUZE VOOR THERMISCH VERZINKEN

De staalconstructie moet volledig worden beschermd tegen het buitenklimaat. Tevens was het de wens om een gebouw te maken met een industrieel en robuust karakter dat past bij het type bedrijven dat werkzaam is op de campus. Het thermisch verzinken van al het staal is hiervoor de perfecte integrale oplossing.

Met thermisch verzinken is tevens gekozen voor het bouwprincipe ruwbouw = afbouw, dat resulteerde in een korte bouwtijd en het beperken van de hoeveelheid bouwmateriaal. Zodoende was thermisch verzinken niet alleen een duurzame keuze op basis van levensduur, maar beperkte het op verschillende niveaus de milieubelasting van het bouwproject. Er is gekozen voor een dikkere zinklaag dan noodzakelijk voor de gewenste levensduur van het gebouw, omdat demontage en hergebruik, al dan niet op een andere locatie, een onderdeel vormt van het EZ Park concept

ZEKER ZINK

 
OPDRACHTGEVER:
SDK Vastgoed, Eindhoven (NL)
 
HOOFDAANNEMER:
Stam + De Koning Bouw, Eindhoven (NL)
 
STAALBOUWER:
Voortman Steel Group, Rijssen (NL)
 
ARCHITECT:
Vissers & Roelands architecten & ingenieurs, Eindhoven (NL)
 
STUDIEBUREAU:
Ingenieursbureau Verhoeven en Leenders, Volkel (NL)
 
BOUWTIJD:
2018
 
FOTOGRAAF:
Bjorn Staps