P+R Driebergen-Zeist

Eerste energieneutrale parkeergarage van Nederland

Het stationsgebied Driebergen-Zeist ondergaat een totale metamorfose. Onderdeel van de ingrijpende herstructurering is de nieuwe P+R garage voor 582 auto’s die vanaf 13 november in gebruik is genomen. Groosman en Aan de Stegge / Continental Car Parks wonnen de design & build prijsvraag in opdracht van NS Stations.
Het ontwerp van de nieuwe P+R heeft Groosman zorgvuldig ingepast in de natuurrijke omgeving. De parkeergarage van natuurlijke materialen staat geheel in het groen en is in zijn massa zo klein mogelijk gehouden, met behoud van de 582 parkeerplekken. Door zijn ronde vormen voegt de parkeergarage zich perfect in de nieuwe stationsomgeving van Driebergen-Zeist. 
Het gebouw is ontworpen in samenhang met de vormentaal van de nieuw te bouwen omgeving; natuurlijke materialen en glooiende lijnen. Dankzij het gebruik van ronde hoeken en houten bekleding krijgt de massa een zachtere vorm. Belangrijk uitgangspunt bij de vormgeving van de parkeergarage was de beperking van de bouwhoogte. De maximale waarde was namelijk 21 meter, de hoogte van de omliggende bomen. Dankzij het compacte parkeersysteem is het gebouw met vijf lagen ruim onder deze grens gebleven.
Om de voetgangersentree te verduidelijken is deze losgeplaatst en heeft een optopping gekregen. Deze vormt een echte blikvanger vanaf het station! Ook de in- en uitrit is dankzij een inham in het volume een logische, bereikbare en zichtbare plek. Aan de Odijkerweg heeft het gebouw juist een setback om beter aan te sluiten bij de woonstraat. Vanaf hier loopt de massa trapsgewijs op wat versterkt wordt door de oplopende plint.

Welkomsgevoel
Speciale aandacht is uitgegaan naar de vormgeving van het hoofdtrappenhuis. Deze heeft een directe visuele verbinding met het station, maar moet bij binnenkomst ook een welkomsgevoel geven. De hal refereert naar de verschillende landhuizen in de omgeving, die doorgaans van een grote doorgaande bordestrap voorzien zijn. Het karakteristieke spel van houten lamellen is doorgetrokken in het interieur. De entree is overzichtelijk, transparant en herkenbaar en breekt met de schaal van de achterliggende massa.

Comfort en veiligheid
Door veel licht en ruimte te creëren en het gebouw te voorzien van een herkenbaar bewegwijzering en een logische routing voor zowel automobilist als de voetganger is een veilige, gebruiksvriendelijke en comfortabele parkeergarage ontstaan. De basis ligt bij de postionering van de hellingbanen en het feit dat men tegen de klok in draait. Hierdoor is er nooit sprake van kruisend in- en uitrijdend verkeer en ontstaat er een overzichtelijke rondrijcircuit.

Duurzaam en energieneutraal
De parkeergarage is opgebouwd uit duurzame onderhoudsarme materialen die op een natuurlijk manier verouderen, zonder afbreuk te doen aan de esthetische kwaliteit. In het ontwerp zijn twee gevelconcepten verenigd. De plint is uitgevoerd met schanskorven en gaashek met begroeiing. Het overige deel is uitgevoerd in lariks lamellen. De houten delen worden op diverse plekken afgewisseld met smalle glasruiten, waarbij aan de buitenzijde openstaande luiken zijn gepositioneerd, om de schaal van het gebouw te breken.
Het ontwikkelde installatie-energieconcept zal op basis van normaal gebruik over het gehele jaar gezien evenveel energie opwekken als dat het verbruikt. Een belangrijke energie- en kostenbesparing is bereikt middels natuurlijke ventilatie van de parkeergarage. De resterende energievraag wordt middels zonnepanelen op het dak opgewekt. Hierdoor is de eerste CO2- en energieneutrale parkeergarage van Nederland gerealiseerd!

De constructie van de parkeergarage en het bijzondere hoofdtrappenhuis werden thermisch verzinkt.

Er is in eerste instantie voor thermisch verzinkt staal gekozen vanwege de sterkte, het onderhoudsvrije aspect en de lange levensduur. Daarnaast is het verzinkt staal een mooi ruw en genuanceerd product, wat bijdraagt aan de natuurlijke uitstraling van de parkeergarage. De combinatie van thermisch verzinkt staal, houten lamellen en natuursteen in schanskorven past perfect in de landschappelijke omgeving van Driebergen-Zeist.

ZEKER ZINK
Opdrachtgever:
NS Stations (NL)
 
Hoofdaannemer:
Aan de Stegge, Twello (NL) 
 
Staalbouwer:
Van den Brink Staalbouw, Barneveld (NL) 
 
Architect:
Groosman
 
Studiebureau:
JVZ Ingenieurs (NL) 
 
Bouwtijd:
2017
 
Fotograaf: