Nieuwbouw gezamenlijke brandweerkazerne Maarn/Maarsbergen

In 2015 is Mies Architectuur gevraagd om een ontwerp te maken voor de nieuwe brandweerkazerne voor Maarn en Maarsbergen.

Omdat Mies Architectuur van mening is dat een goed gebouw begint bij zijn functionele invulling, hebben wij veel aandacht besteed aan de logistiek binnen het gebouw. Juist visuele onderlinge relaties hebben wij extra benut, ook is het mogelijk gemaakt om een kijkje in het interieur van het gebouw te geven vanuit de buitenzijde. Hierdoor is het gebouw goed leesbaar. De ruimtes zijn als het ware om de centrale brandweerremise heen gepositioneerd.
Deze centrale overloop vormt de spil van het gebouw waar alle functies worden gekoppeld. Deze hebben wij dan extra nadruk gegeven en uitgevoerd met extra kleur door middel van een Pixelartafbeelding. Vanuit de centrale overloop kun je elke functie overzien. De buitenzijde van het gebouw hebben wij behandeld als één hoofdvolume zonder poespas een duidelijk herkenbare vorm. Om deze herkenbaarheid te benadrukken hebben wij gekozen voor duidelijk grote openingen die de hoofdmassa aantasten zonder onduidelijk te worden. 

Om het hoofdvolume te benadrukken hebben wij gekozen voor één hoofdmateriaal als gevelbehandeling. Wel willen wij deze verspringend in diepte aanbrengen om zo een fraaie verticale geleding te verkrijgen. Wij hebben hier gekozen voor verduurzaamd hout, verduurzaamd door het aan te branden, op basis van de Shou-sugi-ban, zwarthout methode. Hierdoor ontstaat een natuurlijk en duurzaam materiaal welke ook voldoet aan de brandwerendheidsklasse vernoemd in het PVE. Ook vinden wij de knipoog naar de brandweerkazerne hier passend.


Het gebouw heeft een zonwerende luifel in de vorm van een begroeide stalen thermische verzinkte pergola welke is voorzien van PV panelen. Deze vormt een contrast in textuur, kleur en materiaal. Door deze voor en over het gebouw te plaatsen zie je als het ware de groene structuur doorlopen en met de houten gevelafwerking van het gebouw geeft dit een passende relatie naar de bestaande houtwallen met de bepalende coulissewerking van de bestaande bomenrij.
 

ZEKER ZINK

 

OPDRACHTGEVER:
Gemeente Utrechtse Heuvelrug, Doorn (NL)
 
HOOFDAANNEMER:
Bouwbedrijf Osnabrugge, Scherpenzeel (NL)

STAALBOUWER:
Nijborg Staalbouw, Renswoude (NL)

ARCHITECT:
Mies Architectuur, Ede (NL)
 
STUDIEBUREAU:
Peters & van Leeuwen, Gouda (NL) 
 
BOUWTIJD:
2018
 
FOTOGRAAF:
Harry Noback