Maagdentoren Zichem

In de nabijheid vn het middeleeuws kasteel van Zichem werd een cilindrische toren gebouwd.

Laureaat Benelux Trofee Thermisch Verzinken 2017

In de Demervallei, halverwege tussen Diest en Aarschot, ligt de stad Zichem, florerend tijdens de tweede helft van de 14de eeuw als gevolg van een bloei van de lokale textielnijverheid. In de nabijheid van het middeleeuws kasteel, aan de rand van de stad, en dichtbij de rivier, werd een cilindrische toren gebouwd.

Tijdens de tachtigjarige oorlog werd de toren gebruikt als koeienstal en gevangenis. Later, in de 19e eeuw, wordt de toestand van de toren beschouwd als een romantische ruïne, gesitueerd in een mooi aangelegd park.

In 2006, terwijl een permanente oplossing eindelijk werd overwogen, is een groot deel van de toren ingestort. Momenteel is de toren gerestaureerd en terug geopend voor het publiek.

De bestaande structuur bestaat uit een massieve metselwerktoren, gebouwd in ijzerzandsteen (op zijn breedst:: 2,9 m). De uiterlijke vorm is cilindrisch, maar innerlijk laat de dikte van het omhulsel toe zich om te vormen tot een achthoek. Boven de kelder situeren zich 2 riante kamers, elk ruimtelijk gedefinieerd door een gotisch geribd gewelf, fungerend als drager van  het niveau erboven. De recente instorting heeft betrekking op beide externe wanden en een deel van elk van deze gewelven. De restauratie, voltooid in de lijn van het lokaal erfgoedbeleid die een onderscheid vereist tussen het historische en het hedendaagse, voorziet publieke toegang tot de toren en waarborgt de toekomstige stabiliteit van de bestaande constructie.

Aan de basis van de toren bevindt zich een nieuwe thermisch verzinkte stalen overkapping over de brugconstructie die het pad tot de ingang  van elk toekomstig vallend puin beschermt. Een tweede stalen constructie bevindt zich op de top van de toren.

Een spiraaltrap, gebouwd binnen de zandstenen muren leidt tot het dak van de toren. Er is ook een stalen overkappingsconstructie bescherming voorzien op de top van de gemetselde wanden. Een thermisch verzinkte stalen trap biedt toegang tot het platform onder het dak van de overkappingsconstructie. Dit biedt de bezoekers een schitterend uitzicht over het omliggende landschap.  

 

Voor volgende elementen werd thermisch verzinkt staal gebruikt : 

  • Trapleuningen
  • Metaalstructuren van dak en trappen
  • Poortjes
  • Duivenwering.
Opdrachtgever:
Agentschap Onroerend Erfgoed, Brussel (B)
 
Hoofdaannemer:
THV Denys - Building, Wondelgem (B)
 
Staalbouwer:
Laeremans Geert, Heist-op-den-Berg (B) 
 
Architect:
Studio Roma, Leuven (B) en De Smet Vermeulen architecten, Gent (B)
 
Studiebureau:
Norbert Provoost, Sint-Amandsberg (B)
 
Speciale restauratietechnieken:
Linda Van Dijck, Bonheiden (B)
 
Technische Infrastructuur:
Tecon Group, Berchem (B)
 
Veiligheidscoördinatie: 
Probam, Erembodegem (B)
 
Bouwtijd:
2014-2015
 
Fotograaf:
Mevr. R. Mahaux