Glazen Eco Iglo

Een bolvormige woning van glas en staal

GENOMINEERD BTTV 2015

De Eco-Iglo is een halve bol van staal en glas, met een begane grond en een verdieping. In het ontwerp van de Eco-Iglo zijn geen binnenmuren gepland. Op deze wijze heeft iedereen de mogelijkheid om eigen keuzes te maken, één open ruimte of verschillende vertrekken. De Eco-Iglo wordt zo geplaatst op de fundatie dat de voordeur aan de noordkant en het werkgedeelte aan de zuidkant ligt. 

Vanuit de entree kom je in het woongedeelte. Het is een 360º panoramische ruimte van 172 m² met in het midden een ronde stalen kolom. Daarin bevindt zich het toilet en de technische ruimte. Hierin zit de toegang tot de kelder. Aan deze kolom zit een prachtige ruime wenteltrap naar de bovenverdieping. De indeling van de begane grond is helemaal vrij. Er is alleen een plek gereserveerd voor een naar eigen idee in te richten keukeneiland.  De bovenverdieping is een 360º panoramische ruimte van 135 m², met in het midden een moderne toiletgroep. Deze zit recht boven de kolom. De indeling is voor iedereen anders. Wij hebben gekozen voor 3 aparte ruime kantoren en de rest van is een grote kantoorvloer. 

Eén belangrijke oorzaak van de wereldwijde milieubelasting is de groeiende berg afval, waarin de bouw zo’n 35% aandeel heeft. De aanpak van dit vraagstuk ligt in recycling en hergebruik van producten en materialen in de bouw. In het geval van de Eco-Iglo is de woning snel af te breken en weer binnen 1,5 week op te zetten op een nieuwe locatie. Een nieuwe mindset op het gebied van verhuizen is hier aan de orde. Verhuizen als reden voor een nieuwe locatie i.p.v. een nieuw huis. De complete constructie kan dus hergebruikt worden. Het staal van de constructie wordt onderhoudsvrij en duurzaam gemaakt door het thermisch te verzinken. Indien men een mooi strakke hoogwaardige lak en poedercoating wenst zijn deze poedercoatings in alle gewenste kleuren toepasbaar. 

De Eco-Iglo bestaat uit 16 stalen koud gebogen beams die boven op een cilinder samenkomen bij het bordes. De 16 beams worden compleet geprefabriceerd, alle nodige techniek is er al in verwerkt voordat het op locatie aankomt, waardoor het opzetten hiervan in een minimum van tijd kan plaatsvinden. 

Deze Iglo werd opnieuw in Leeuwarden opgebouwd. Het gaat om een verplaatsbaar pilot project welke op meerdere beurzen heeft gestaan. Momenteel dient het als informatiecentrum en als aanjager voor een woningbouw gebiedsontwikkeling vlak onder de stad Leeuwarden.

Opdrachtgever:
Gemeente Leeuwarden (NL)
 
Hoofdaannemer:
Bouwgroep Dijkstra Draisma B.V., Bolsward (NL)
 
Staalbouwer:
Van de Bovenkamp Staalbouw (Opgeheven / Failliet) (NL)
 
Architect:
Intact Ecodesign B.V. (Opgeheven / Failliet) (NL)
 
Studiebureau:
Intact Ecodesign B.V. (Opgeheven / Failliet) (NL)
 
Bouwtijd:
juli 2014
 
Fotograaf:
Anita Giskes, Eye Dea Fotografie