De Sink van Meulenberg

In de Houthalense wijk Meulenberg prijkt sinds kort een Rotondekunstwerk, een grote metalen boom. 

Dit kunstwerk is gemaakt door 12 mannen van Meulenberg en omgeving. Zij volgden een lasopleiding, ontwikkelden vaardigheden en verhoogden hun kans op werk.Met dit project slaan RIMO Limburg, het volwassenenonderwijs Qrios TIKB, staalbedrijf TCS en  het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren de handen in elkaar. De firma TCS ondersteunde het initiatief met een stevige dosis technisch advies en ruim 5 ton staal. Deze samenwerking was noodzakelijk om dit te kunnen realiseren. De inzet en betrokkenheid van elk van deze organisaties was onmisbaar.

Deze boom draagt de symboliek van de knoteik, sink in de volksmond. Het is van oudsher een ontmoetingsplek voor omwonenden, maar waar ook dieren en planten leven. Periodiek werd het geoogste hout gebruikt voor allerlei doeleinden in het dagelijkse leven. Door zijn innerlijke kracht zal deze sink in de lente leven geven aan nieuwe takken. Zo zal ook Meulenberg zijn wortels verstevigen en blijven groeien in de gemeente Houthalen-Helchteren.

We zien de boom als een levenspad naar de toekomst,  waar sommige mensen nog aan de voet staan van het avontuur  en anderen al volop aan het klimmen zijn. Rond deze sink vinden we figuurtjes terug die mensen symboliseren op weg naar persoonlijke groei: ze ondersteunen elkaar om gezamenlijk hun doel te bereiken in verbondenheid, behulpzaamheid, vriendschap en tevredenheid. “De Sink van Meulenberg, een verhaal van ons allemaal!

Op 20 mei vond de plechtige inhuldiging van de boom plaats.

Met deze inhuldiging werd het startschot gegeven voor de verdere afwerking van deze boom. Want er is nog ruimte voor 12 bijkomende takken. In de herfst van dit jaar vatten nieuwe cursisten een lasopleiding bij Qrios aan zodat de boom in volgende lentes verder kan groeien en er een dynamisch verhaal ontstaat. Werkzoekenden kunnen deze kans op opleiding, ervaring en werkgelegenheid grijpen.   

Op vrijdag 16 juni kreeg RIMO Limburg de Federale prijs voor Armoedebestrijding, in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Mathilde en dit voor de Sink van Meulenberg. 

Opdrachtgever
RIMO Limburg, Qrios TIKB, Gemeentebestuur Houthalen-Helchteren (B)

Staalbouwer

TCS, Houthalen-Helchteren (B)

Architect
Joussef Hajam, Houthalen-Helchteren (B)

Bouwtijd

2017

Fotograaf