CEM Minerals

Nieuwe site voor CEM Minerals.

CEM minerals is een nieuw familiaal bedrijf dat cement wil produceren met een CO2 – arme uitstoot. Daartoe werd langs het Kluizendok in de Gentse haven een nieuwe site opgericht met onder andere een klinkerloods, een molengebouw, kantoren en opslagsilo’s. De molen heeft een productiecapaciteit van 1 miljoen ton per jaar en is daarmee de grootste verticale molen van Europa. Een belangrijk deel van de grondstoffen zal via het water aangevoerd worden. Ook het transport van het afgewerkte product zal voor een aanzienlijk deel over water gebeuren.

De aangevoerde grondstoffen worden via een systeem van transportbanden gestockeerd in de klinkerloods en deels ook buiten, vlak voor de klinkerloods. Die transportband moet daarom toekomen bovenaan in die klinkerloods op een hoogte van ongeveer 25 meter. Een andere, mobiele transportband wordt dan gebruikt om de goederen in de klinkerloods of in de buitenruimte voor de klinkerloods te storten.

De transportband wordt eerst tot op het juiste niveau gebracht en overbrugt dan een afstand van ongeveer 88 meter naar de klinkerloods met zo weinig mogelijk kolommen tussenin. Op die manier belemmert de structuur de stockageruimte zo min mogelijk. Het is deze structuur die in dit project wordt beschouwd. Aangezien deze structuur permanent buiten staat en voor een groot deel niet bekleed is, is hier gekozen voor galvanisatie (functionele verzinking).

De kolommen voor de passerelle moeten bestand zijn tegen horizontale belasting veroorzaakt door het machinaal opscheppen van de gestockeerde grondstoffen. Bovendien kunnen deze grondstoffen ook corrosief zijn voor het metaal. Om die twee redenen zijn uitstekende koppelingen aan de kolommen niet wenselijk. De oplossing bestaat uit ronde stalen kolommen van staalkwaliteit S355 en met een diameter van 1,8 m. Deze kolommen vangen aan op 1,2 m onder het maaiveld en hebben een totale hoogte van 23 m. Deze kolommen werden in 3 delen gemaakt met een naar boven toe afnemende wanddikte. De koppeling bevindt zich binnenin de kolommen. Om een hoekverdraaing van de koppeling tussen kolom en passerelle te vermijden, moest speciale aandacht worden besteed aan het juist aanlassen van de koppelingen. De kolommen werden in 1 stuk op de grond gemonteerd en werden nadien in 1 stuk opgericht. Ten slotte werden deze vol beton gestort.

De rest van de structuur bestaat uit staal met staalkwaliteit S235. De passerelle die bovenop deze kolommen ligt, bestaat uit verschillende vakwerken met een maximale lengte van 18 m en een hoogte van 3 m. Zowel de kolommen als de vakwerken flirtten met de limiet van wat in België verzinkt kan worden. De dubbel-dip procedure voor de vakwerken vereist ook de nodige aandacht voor het plaatsen van ontluchtingsgaten.

ZEKER ZINK

 

OPDRACHTGEVER:
CEM Minerals, Gent (B)
 
HOOFDAANNEMER:
Mahieu Construct (Group Mahieu), Comines (B)
 
STAALBOUWER:
Devoldere Construct (Group Mahieu), Pittem (B)
 
ARCHITECT:
Axi architecten, Gent (B)
 
STUDIEBUREAU:
Arcade Concept Engineering, Lokeren (B)
 
BOUWTIJD:
2019
 
FOTOGRAAF:
Gaëtan Popelier