Burgers' Mangrove

Koninklijke Burgers' Zoo heeft in juli 2017 haar nieuwste eco-display Burgers' Mangrove geopend.  

Het dak bestaat uit stalen liggers met daartussen doorzichtige foliekussens. Om zoveel mogelijk zonlicht binnen te krijgen moest het dak zo doorzichtig mogelijk zijn. Dit vroeg om een slanke stalen boogconstructie met zonlicht doorlatende foliekussens. Het dak is bolvormig en kan daardoor zonder ondersteuning zichzelf dragen. Het dak staat op kolommen, welke dichtgezet zijn met sandwich panelen. Op hete dagen met veel zonlicht kan er op het zuidelijke deel van de koepel een elektrisch bewegend zonnescherm dicht gedaan worden. Mocht de temperatuur nog te hoog worden dan kan er in de nok twee vlinder-achtige luiken geopend worden.  De temperatuur in de hal wordt door middel van een warmte-koude opslag systeem binnen 25-28 graden C° gehouden. De luchtvochtigheid kan variëren tussen 60 en 90%. In de hal bevinden zich 2 water bassins. 

Vanwege deze tropische en zilte condities is er voor gekozen om de staalconstructie thermisch te verzinken. Aan de binnenzijde is dan ook nog beslist om te poedercoaten omwille van esthetische eisen. Op deze wijze moet het gebouw minimaal 50 jaar zonder noemenswaardig onderhoud kunnen bestaan. In totaal is er bijna 250 ton thermisch verzinkt staal verwerkt in dit project.

Aan de binnenzijde van de stalen bogen hangen leidingen voor lucht om de foliekussens van lucht te voorzien en leidingen waarop sproeiers gemonteerd zijn waarmee 's nachts de hal met regen- of grond water gesproeid kan worden.
Leuk detail is dat de brug in de hal met een overspanning van 12 meter, ook gemaakt is van thermisch verzinkt staal dat daarna ook  werd gepoedercoat. Na plaatsing is de brug nog decoratief geschilderd waardoor het een authentieke brug lijkt.
Met de eigen bezetting van Burgers' Zoo en enkele contractors is een geweldig mooi natuurgebied uit midden Amerika nagebouwd. Hiermee is Burgers' Zoo in staat om haar bezoekers te informeren over de bedreiging van de natuur in dat deel van de wereld.

ZEKER ZINK
 
Opdrachtgever:
Koninklijke Burgers' Zoo, Arnhem (NL)
 
Hoofdaannemer:
In eigen beheer
 
Staalbouwer:
Moeskops, Bergeijk (NL)
 
Architect:
n.v.t.
 
Studiebureau:
ABT, Velp (NL)
 
Bouwtijd:
2018
 
Fotograaf:

Eddy Buiting en Theo Kruse / Koninklijke Burgers’ Zoo