Zitbanken Bergh Kwartier

Een bank gestanst uit een rol kamerbreed tapijt

GENOMINEERD BTTV 2015

Binnen de stedelijke herontwikkeling van de voormalige Bergoss tapijtfabriekslocatie in het centrum van Oss heeft  Bouwfonds in het kader van integratie van kunst in de openbare ruimte Ellen Spanjaard gevraagd een aantal concepten te bedenken voor de openbare ruimte. Criteria die vanuit de beeldkwaliteit zijn gesteld ten aanzien van de openbare ruimte waren erop gericht om het karakter van de inrichting te laten verwijzen naar het industrieel verleden van het gebied. De verzinkte stalen banken is één van de gerealiseerde concepten. 

Het concept had als uitgangspunt het kamerbrede tapijt dat geproduceerd werd in de fabriek van BergOss. De vraag hierbij was hoe je ‘ kamerbreed’ conceptueel kan vormgeven? Uiteindelijk is het ontwerp tot een huiskamersymbool teruggebracht: een bank gestanst uit een rol kamerbreed tapijt. Veelgebruikte natuurlijke motieven in tapijten hebben vorm gekregen door stansgaten op te vullen met een natuurlijk materiaal zoals gras. Door contrasten in de materialen op te zoeken, hard en zacht, staal en gras ontstond een spannende combinatie.  

De bank is gemaakt uit plaatmateriaal gesneden uit een plaat van 6000x2000x8mm. De zitting is gewalst uit 2 platen met verschillende diameters, de gaten uit de vloer zijn gesneden en de gaten in de zitting zijn geboord. De zitting en rugleuning is geperforeerd om hitte van het vlak in de zomer te beperken en om bij regen water op het zitvlak te minimaliseren. Naar aanleiding van het prototype zijn verstevigingen aangebracht om de vering van de bank te beperken en daarmee de vandaalbestendigheid te vergroten.

Naast de vereiste vandaalbestendigheid die aan het object werd gesteld was ook de gewenste referentie naar het historische verleden van de plek aanleiding om thermisch verzinkt staal toe te passen. 

Opdrachtgever:
Bouwfonds Ontwikkeling, Eindhoven (NL)
 
Hoofdaannemer:
Mourik, Groot Ammers (NL)
 
Staalbouwer:
Abuco, Middenmeer (NL)
 
Architect:
Ontwerpstudio Spanjaard, Maartensdijk (NL)
 
Studiebureau:
 
 
Bouwtijd:
2013
 
Fotograaf:
M. Rijs