Basisschool Lebbeke

Een gebouw met "een hart".

Intelligente structuur
Het ontwerp vertrekt van een intelligente structuur: een verzameling van verschillende stalen grids (kolommen & balken) die zich lenen tot specifieke invulling. Waar de structuur het ijlst is, waar ze bijgevolg de grootste overkragingen heeft, daar zit het hart, de open ruimte, de buik van de gemeenschap. Deze grote atriumruimte wordt omkranst met gelijkaardige stalen grids die andere ritmes en densiteiten aannemen: daar waar de klassen worden voorzien, is het grid basaal zes bij acht meter. Tegen de straatkant aan wordt het fijner waardoor het geschikt is om
bijfuncties in onder te brengen. Deze functies bufferen de straat, zetten zich op een wig tussen het dorp en de interne schoolgemeenschap.

Klassen rondom een atrium
Het grote atrium is tweeledig: aan de ene zijde is het een volwaardige sportzaal, anderzijds dient de ruimte als refter en overdekte opvang. Beide functies kunnen in elkaar overlopen of van elkaar gescheiden worden door een mobiele wand.
De circulatie is op deze grote ruimte geënt. Hier zal de school zichtbaar leven. De klassen zijn hiërarchisch geplaatst: op het gelijkvloers de kleuters, daarboven de eerste graad, meer naar de open hoek volgt dan de tweede graad. De laatste graad richt zich al meer naar het openbaar domein, daar waar ze straks hun plaats in moeten zoeken.

De vestibule
De structuur wordt op 4 meter van de rooilijn geplaatst. Om RUP-conform te blijven, zetten we op de rooilijn de gevraagde witte gevel. Tussen gevel en structuur ontstaat een open ruimte die als buffer dient om kinderen en leraars op te vangen. We noemen deze ruimte de vestibule: Het is een autovrije zone voor wachten en toekomen, spelen en observeren, een ouderruimte, een zone waar je een kijk op de werking van de school krijgt.

Thermisch verzinken
De stalen profielen binnen het gebouw zijn gelakt in het wit, om de structuur esthetisch gezien te laten opgaan in het kleurenpalet van het atrium en de klassen, en tevens te voldoen aan de vereiste brandweerstand. Aan de buitenzijde van het gebouw werd een deel van de profielen thermisch verzinkt en niet bijkomend gelakt. Ook de passerelle naar de speelplaats, en toegangstrappen tot de sokkel (de vloerpas van de school is iets hoger aangezet omwille van overstromingsgevaar op de site) zijn in thermisch verzinkt staal uitgevoerd. De levensduur wordt door de optimale corrosiewerking en het onderhoudsvrij karakter verzekerd. Het is het materiaal zelf dat getoond wordt, zonder extra opsmuk; alle materialen van gevel en vestibule worden “puur” gelaten: verzinkt en gelakt staal, snelbouwsteen, geanodiseerd aluminium, prefab beton. Het resultaat toont hoe een beperkt budget het principe “ruwbouw = afbouw” induceert, de volledige esthetica en verschijningsvorm hieruit voort vloeit, en er van profiteert in plaats van onder lijdt. Het is de uitgepuurde detaillering en een zuivere conceptvorming van in het begin van het ontwerpproces die samen het gebouw zijn architecturale uitstraling verschaffen.

Zeker Zink

 

OPDRACHTGEVER:

AG Real Estate, Brussel (B)

 
HOOFDAANNEMER:

TV Jan De Nul Group en Van Laere, Zwijndrecht (B) 

 

 

STAALBOUWER:

Futurdouro, Arquennes (B)

 
ARCHITECT:

Compagnie-O Architecten, Gent (B)

 
STUDIEBUREAU:
UTIL Struktuurstudies, Schaarbeek (B)
 
BOUWTIJD:
2017 
 
FOTOGRAAF:
Tim Van De Velde