ZinkInfo Benelux kersverse partner van BVA

Recent ging Zinkinfo Benelux (ZIB) een partnership aan met de Beroepsvereniging voor Architecten (BVA). Dat is goed nieuws voor beide partners. De BVA behartigt de beroepsbelangen van architecten, Zinkinfo Benelux wil vooral architecten informeren. Meer specifiek wil ZIB via de ZEKER ZINK campagne de communicatie tussen verzinkers en alle betrokken bouwpartijen stimuleren.  De verschillende doelgroepen die ZIB hierbij op het oog heeft zijn onder meer: architecten, ingenieurs, staalbouwers, aannemers en overheden. Concreet houdt de samenwerking met de BVA in, dat ZIB nog dichter bij architecten staat en zo zijn missie omtrent thermisch verzinken sterker weet uit te dragen. Onder meer organiseren we in de schoot van BVA infosessies en projectbezoeken. De eerstvolgende activiteit organiseert ZIB samen met het BVA in oktober eerstkomend. We houden u hiervan verder op de hoogte.

Verder wil ZIB informatie over ZEKER ZINK delen binnen de muren van Architectenbureaus die dat wensen. De omkadering wordt geheel verzorgd door Zinkinfo Benelux.

Uw ontwerpbureau heeft interesse? Neem contact op via evi@zinkinfobenelux.com

MEET & GREET BIJ B-ARCHITECTEN

Op vier mei was Beroepsvereniging voor Architecten (BVA) te gast bij het ontwerpbureau B- architecten. En daar was een goede reden voor. B-architecten betreedt graag en gretig nieuwe paden en schuwt geenszins het onderzoek alvorens een lijn op scherm of papier belandt. Goed om het Mundo-a project en Scoutshuis met een bezoek te vereren op loopafstand van het ontwerpkantoor. Zinkinfo Benelux was erbij als kersverse partner van BVA.

B-architecten geniet naam en faam en bestaat vandaag ruim 20 jaar. Van een handvol medewerkers uit de pionierstijd is het kantoor van onderzoek en creatie uitgegroeid toto een schip met 50 medewerkers. Huisje, tuintje boompje, kortom de particuliere markt is gereserveerd voor B-Bis, een aparte cel binnen de organisatie. Twee kantoren twee vennootschappen. De creativiteit van zowel B als B-Bis spat uit alle hoeken en vindt zijn weg naar meestal gelukkige opdrachtgevers. Onnodig te zeggen dat het ontwerpbureau intussen is verworden tot een dynamisch instituut. Overheidsopdrachten via wedstrijden, masterplannen, PPS projecten vormen de hoofdmoot van het ontwerpkantoor dat momenteel op zoek is naar uitbreiding, bij voorkeur een nieuwe plek in de stad. Steden blijven nog altijd de architectuuragenda bepalen.

Thermisch verzinkte luifel

Sven Groote, een van de drie vennoten, schotelde, ter inleiding, projecten, programma’s en openbare ruimtes voor zodat het publiek meteen de smaak te pakken kreeg. Genoeg om de leergierige toehoorders op te warmen en mee te tronen naar smaakvolle projecten, niet zelden met een maatschappelijke ondertoon. Zo zagen we de oriëntaalse en thermisch verzinkte open luifel op het Kiel geprojecteerd. Eén mooie bundel van krachtlijnen en openingen. Een teaser van formaat die een plek sterk markeert. Maar ook een wat ouder project, zoals Frame 21, kreeg de nodige aandacht omwille van het hybridische concept: ontspanning, zakelijkheid en ontmoeten zijn slim samengevat onder één dak.

Mundo-a: geniaal wijken

De wandeling leidde ons eerst naar het Mundo-a project. Mundo-a verhuurt kantoren aan vzw's die rond duurzaamheid en maatschappelijke thema's werken. Op deze site rusten veel beperkende bouwvoorwaarden, maar architecten moeten nu eenmaal geniaal kunnen wijken. Zo ook B-architecten. Er zijn de Metro nooduitgangen en er is het achterliggende Eco-huis dat te allen tijde bereikbaar moet zijn voor de brandweer en leveringen. Daarom ontwierp het ontwerpbureau het nieuwe kantoorgebouw als een brug over het hele terrein. Zo ontstond een 6 m hoge vrije ruimte als overdekt plein dat leidt naar het Eco-huis, het Eco-café en het nieuwe kantoorgebouw Mundo-a.

Plek van ontmoeting

De overspanning van de boog wordt ondersteund door drie houten tralieliggers, ondersteund door betonnen scheidingswanden. Langs de traveeën van de tralieliggers zijn lichte wanden vrij op de kantoorverdiepingen geplaatst. Op de twee middelste verdiepingen is voldoende ruimte voor ontmoetingsplekken voor alle gebruikers van het complex.

Ecologische en ethische eisen

De gevels zijn afgewerkt met groen gekleurde keramische tegels en een passief houten frame met driedubbele beglazing. In de binnenruimte bevindt zich een tuinpaviljoen. Dit multifunctionele paviljoen heeft gemeenschappelijke bergruimten en zal ook fungeren als ontmoetingsplek voor de verschillende gebruikers van de site. Het kantoorgebouw Mundo-a voldoet aan alle recente opvattingen over ecologische en ethische eisen van duurzaamheid. Er werd om die reden de voorkeur gegeven aan het gebruik van materialen die als zodanig zijn gelabeld.

Scouts en Gidsen Vlaanderen

De Scouts en Gidsen Vlaanderen hebben voortaan hun onderkomen in de Wilrijkstraat in Antwerpen. Slapen, eten, vergaderen en recreëren kan hier allemaal onder een dak in een gezellige kampstijl met veel hout en basaal overdacht meubilair. B-architecten bouwde hiervoor een modaal kantoorgebouw om en gaf het met stijl de identiteit die je van het epicentrum voor de scouts verwacht. Op verschillende plaatsen zijn gaten gemaakt in muren en vloeren. Omdat de vloerplaten opgebouwd zijn uit gewapend beton, waarvan de kwaliteit en de wapeningsconfiguraties accuraat nagegaan kan worden, was het mogelijk de impact van de openingen precies te bepalen en in dit geval zonder al te grote ingrepen de incisies te maken. 
Voor en langs het bestaande gebouw werd een houten toren gebouwd, een klinkende metafoor verwijzend naar een totem. Op zich een opmerkelijk landmark voor wie langs Borgerhout de stad binnenrijdt.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Vraag een infosessie ZEKER ZINK aan

Wil je het hele verhaal over ZEKER ZINK horen? Vraag dan een infosessie aan in uw bedrijf!

Vul het onderstaande aanvraagformulier in, zorg voor minstens 10 deelnemers en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.