ZEKER ZINK Magazine - mei 2024

De duurzame kracht van thermisch verzinkt staal bij TU Twente

 

Rick ten Doeschate - CIVIC Public Architecture aan het woord

In de circulaire economie bestaan een aantal modellen die kunnen helpen bij het uitwerken van circulariteitsdoelstellingen. Eén van de meest gebruikte tools is de R-ladder die de mate van circulariteit aangeeft. De R-ladder heeft zes treden (R1 tot en met R6) die verschillende strategieën van circulariteit weergeven.
Strategieën hoger op de ladder besparen meer grondstoffen. Hoe hoger een strategie op de R-ladder staat, hoe meer circulair de strategie is, waarbij R1 de hoogste trede is. Na R1 (refuse), R 2 (reduce) en R3 (re-use) staan o.m. refurbish en repurpose voor R4 waarbij levensduurverlenging centraal staat. Bestaande gebouwen opknappen of aanpassen zodat ze een nieuw leven krijgen, al dan niet met daaraan gekoppelde nieuwe functies, scoort evident beter op het vlak van circulair bouwen dan het gebouw simpelweg af te breken.
Een uitstekend voorbeeld van refurbish en repurpose is de transformatie van het voormalige laboratorium ‘Langezijds’ tot nieuwe huisvesting van de Faculteit ITC van de Universiteit Twente (UT).

Veel leesplezier!

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief