Verzinkt staal als duurzame bouwsteen van de circulaire economie

Verzinkt staal is een schoolvoorbeeld van een circulair bouwmateriaal. Monteren, demonteren, hergebruiken of recycleren? Eens verzinkt, kan staal tegen meer dan één stootje. Het past perfect in een toekomst waarin circulair bouwen steeds meer op de voorgrond komt. Dat zet EGGA, de Europese sectororganisatie van thermisch verzinkers, zwart op wit in een recente publicatie.

Thermisch verzinkt staal is ideaal circulair bouwmateriaal

Om het klimaatprobleem een halt toe te roepen, zet de EU een overgang naar een circulaire economie hoog op de agenda. Bewuster omgaan met materialen en grondstoffen helpt onze planeet immers op twee manieren: door schaarse grondstoffen beter te benutten, vermijden we tegelijk grote hoeveelheden CO2-uitstoot.

Thermisch verzinkt staal past perfect in het plaatje van de circulaire economie. Het is makkelijk te hergebruiken, vergt geen onderhoud, moet niet vervangen worden en zorgt zo voor toekomstgerichte gebouwen met een minimale impact op het milieu.

Het is dan ook een bijzonder dankbaar materiaal voor architecten die zich buigen over circulaire bouwontwerpen. Verzinkt staal scoort vooral goed op de mogelijkheden tot reuse, repair en refurbish, drie van de kernprincipes van circulair bouwen.

De r’en van circulair bouwen

De r’en van het circulaire model tonen aan hoe je grondstoffen zo optimaal mogelijk gebruikt én hergebruikt. Naast de afbeelding lichten we toe welke denkpistes leiden tot circulair bouwen en hoe verzinkt staal bij elke ‘r’ zijn troeven uitspeelt.

 

Benieuwd welke troeven van verzinkt staal de EGGA nog in de verf zet?

Ontdek het in ‘Galvanized Steel and Sustainable Construction: Solutions for a circular economy’, een helder stuk boordevol inzichten en spraakmakende cases.  

Lees de volledige publicatie.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Verzinkt staal en duurzaam bouwen - oplossingen voor een circulaire economie

Verzinkt staal en duurzaam bouwen - oplossingen voor een circulaire economie

Nieuwe publicatie van EGGA