Utrecht, klaar voor de toekomst

De recente architectuuruitstap naar Utrecht, georganiseerd door ZINKINFO BENELUX in de schoot van BVA was een heerlijke voltreffer. 

De lezingen van Ruben Molendijk (Cepezed) en Stijn Rademakers (Ector Hoogstad Architecten) sloegen aan door die typische Hollandse nuchterheid. Het opzet van The Green House, de reorganisatie van de stationsomgeving met o.a. De Knoop, de luifel en de gigantische fietsenstalling passeerden de revue. De groep aandachtige architecten zag meteen het nut in van deze uitstap en natuurlijk de noodzaak van geïntegreerde stadsontwikkeling. En het was nog niet voorbij. Bruno Dursin pakte uit met zijn lievelingsonderwerp circulair bouwen en benadrukte dat nog te veel verwarring bestaat omtrent begrippen als recycling en downcycling. “Het vermalen van beton is zinloos, staal daarentegen kan volledig hergebruikt worden.”

Omdat The Green House na vijftien jaar zou verdwijnen, maakte het ontwerpbureau Cepezed het remontabel. De verzinkte staalstructuur leent zich hier uitstekend voor en laat zich als mecano uit elkaar schroeven.

Zwevende luifel

Knap was zeker de luifel, als bemiddelende ruimte tussen station en aanpalend winkelcentrum. Technisch zit het dak vernuftig in elkaar zo wist projectarchitect Stijn Rademakers  haarfijn uit te leggen.  Zeven hoge en ranke stalen kolommen dragen 49 ronde transparante ETFE-kussens, ieder ruim 7 meter in diameter, gevat in een bijzondere stalen constructie. Vanuit duurzaamheidsoverwegingen werden de kolommen behandeld met een duplex coatingsysteem (verzinken + coaten) Buiting Staalbouw was verantwoordelijk voor deze machtige staalconstructie.

Grootste fietskathedraal in de wereld: logistieke parel

En als kers op de taart lopen we de bijna grootste fietsenstalling van de wereld in, eind 2018 goed voor ruim 12.000 fietsen. Wie zou denken dat een dergelijke stalling onveilig aanvoelt, heeft het verkeerd voor. De grote centrale as binnen deze fietskathedraal geeft meteen zich op de stad en trekt natuurlijk licht naar binnen. Er werd vooral veel hout toegepast ook al om de akoestische redenen. De hoge graad van afwerking genereert een home sweet home gevoel. Een van de steunen van de luifel boort zich een weg dwars door de stalling en laat zich omschrijven als een monumentale trompet. Functioneel en toch zo behept met sierlijke schoonheid. Op dit betonnen gevaarte rust een van de stalen steunen van de luifel.

 

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Utrecht

ZEKER ZINK

ZEKER ZINK

ZEKER ZINK

ZEKER ZINK

ZEKER ZINK

ZEKER ZINK