Partner in de kijker - GEORG FISCHER

Georg Fischer Piping Systems heeft voor iedere toepassing een kunststof leidingsysteem; ook voor de galvano-industrie

Voor het veilig transporteren van media, tijdens bijvoorbeeld een galvaniseerproces, is een gedegen leidingsysteem van cruciaal belang. En dat dit systeem ook uitgevoerd kan worden in kunststof bewijst het productprogramma van GF. Wij beschrijven in het kort het proces en leggen een link naar de producten van Georg Fischer. Uiteraard kunnen wij u ook ondersteunen op het gebied van (huur)machines en gereedschappen, zijn er uitgebreide 3D CAD bibliotheken beschikbaar en geven wij u advies over de chemische bestendigheid van onze kunststof leidingsystemen. Kortom, dit is het moment om u eens verder te verdiepen in de kunststof mogelijkheden!

Het GF programma met voor iedere toepassing kunststof leidingcomponenten met een uitstekende chemische resistentie

 

Georg Fischer

 

 

Galvaniseren

Het proces om een (metalen) voorwerp te bedekken met bijvoorbeeld een dun laagje chroom heet galvaniseren, ook wel eens galvanisatie, galvanotechniek of electroplating genoemd. Door een metalen voorwerp van een deklaag van een ander metaal te voorzien, kan men profiteren van de eigenschappen van beide metalen. De voordelen van de deklaag kunnen zijn:

•  minder gevoelig voor corrosie

•  een fraaier uiterlijk (glans en kleur)

•  krasbestendigheid en slijtvastheid, wat samenhangt met de hardheid van de deklaag.

•  gewenste elektrische eigenschappen, zoals de geleidbaarheid.

Natuurlijk kan men hetzelfde fraaie uiterlijk of dezelfde corrosiebestendigheid bereiken door bijvoorbeeld een voorwerp uit massief nikkel of chroom te maken. Dan wordt het product echter duurder, omdat de meeste metalen die voor deklagen worden gebruikt vele malen duurder zijn dan ijzer. Bovendien hebben die metalen mogelijk niet de benodigde materiaalsterkte.

Galvaniseren in de praktijk 

Galvaniseringsmethoden

Er zijn grofweg gezegd twee methoden om te galvaniseren. Bij de eerste methode wordt gebruik gemaakt van elektriciteit om een voorwerp te bedekken met een laagje metaal. Bij deze vorm van galvaniseren wordt het voorwerp in een vloeibare zoutoplossing (elektrolyt) ondergedompeld waar het deklaagmetaal (bijvoorbeeld chroom) als ion in het opgeloste zout zit. Het zout lost op en valt uiteen in ionen. Door de zoutoplossing geleidt men stroom waarbij het te behandelen voorwerp als kathode wordt gebruikt. De metaalionen slaan vervolgens neer op het voorwerp waardoor deze in dit geval verchromen.

Bij de tweede methode wordt geen gebruik gemaakt van elektriciteit, maar gebeurt dit middels een thermisch/chemisch proces. Het elektrolyt bevat chemicaliën die het deklaagmetaal oplossen en volledig splitsen in ionen. Het voorwerp wordt weer als kathode gebruikt en de ionen slaan neer op de kathode zonder dat daar stroom nodig voor is. Deze vorm van galvaniseren gebruikt men veel bij nikkel, maar ook bij zilver, goud en koper.

Gevaarlijke vloeistoffen

U kunt zich voorstellen dat de chemicaliën die gebruikt worden in de galvanisatiebaden voor beide methoden een grote belasting voor het milieu kunnen vormen. Menig galvaniseerbedrijf gebruikt daarom tegenwoordig steeds meer milieuvriendelijkere grondstoffen. Bij veel moderne galvanobedrijven is het gebruik van onder andere cyanide, chroom (Cr6+) en hoge concentraties van ontvettingsmiddelen sterk afgenomen. Maar helemaal weg te denken is het niet en het blijven toch gevaarlijke stoffen! Om een veilig transport van deze vloeistoffen te waarborgen, zijn galvanobedrijven dus gebaat bij kwalitatieve en betrouwbare leidingsystemen. De link naar Georg Fischer is dan snel gelegd.

Gedegen vriendschap

Deze vriendschappelijke relatie tussen de galvanotechniek en Georg Fischer bestaat al heel lang. Dat is niet vreemd gezien de hoge eisen die in dit marktsegment gesteld worden aan onder andere de leidingsystemen. De leidingen moeten een hoge chemische resistentie hebben, corrosiebestendig zijn en een hoge betrouwbaarheid garanderen. Vooral dit laatste is belangrijk gezien de vele gevaarlijke vloeistoffen die men nu eenmaal gebruikt in de galvanotechniek. Georg Fischer heeft vele leidingsystemen die naadloos aansluiten op deze behoeftes en hoge eisen. Typische leidingsystemen die hier ingezet worden zijn fittingen, buizen en afsluiters uit de materialen PVC-U, PVC-C, PP, PVDF en ECTFE. Maar natuurlijk ook onze dubbelwandige leidingsystemen en de Signet meet- en regelsystemen worden bij de galvanotechniek frequent toegepast.

Voorbeeld van een Signet meet- en regelsysteem zoals deze toegepast kan worden bij de galvanotechniek 

Neem gerust contact op!

Uiteraard is het voorgaande slechts algemene informatie.

Voor aanvullende informatie kunt u terecht bij:

Georg Fischer

  Koen Babonnick.

  Market Segment Manager CPI

  M     06 53 57 64 63

  E      koen.babonnick@georgfischer.com

 

 

 

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Georg Fischer

Georg Fischer

Georg Fischer N.V.

Lange Veenteweg 19

8161 PA  Epe

T     0578 679 222

E     nl.ps@georgfischer.com

I      www.georgfischer.nl

Application Solutions Made Easy

Chemical Process Industry

Application Solutions Made Easy

Your Chemical Process Industry System Solution

Your Chemical Process Industry System Solution