Kunstwerk als voorbeeld voor duurzaamheid van thermisch verzinkt staal

“Vliegers” - kunstwerk/sculptuur uit 2001 - Kunstenares: Linda Verkaaik

 

Het is alweer 20 jaar geleden dat de bewoners van de stationsomgeving in Zandvoort zich mochten uitspreken over de keuze van kunstwerken die de buurt mochten opfleuren. Op het verzetsplein heeft men uit 10 inzendingen gekozen voor een kunstwerk van Linda Verkaaik met de naam “Vliegers”. Het kunstwerk bestaat uit hoge rietstengels met ertussen banken uit geperforeerd staal die golvend water uitbeelden. Tussen de toppen van de rietstengels uit verzinkt staal, zijn de gekleurde vliegers zichtbaar. Een vlieger symboliseert vrijheid: de wereld aan een touw, passend bij wind, zand, zee en golven. Uitermate passend bij Zandvoort aan Zee.

Vliegers 

Recent heeft de kunstenares een bezoek gebracht aan haar kunstwerk dat in 2001 is geplaatst. Het viel haar op dat er nergens corrosie te zien was, dit terwijl het object op 600 meter van zee geplaatst is. Op plaatsen waar er, zo te zien door grof geweld,  deuken zijn gekomen in het plaatmateriaal van de banken, is het zink ook nog volledig intact; zo meldde ze ons. Een goede reden om zelf eens polshoogte te gaan nemen en metingen te verrichten op de verzinkt stalen onderdelen van het kunstobject.

Vliegers

Gelukkig lachte ons op Park Duijnwijk een stralend zonnetje tegemoet waardoor we ook nog even mooie foto’s maken konden. Het object wordt goed beregend door de plaatsing midden op het verzetsplein dat omgeven is door appartementen. De opstelling in weer en wind draagt zorg voor een goede vorming van de patinalaag die als extra schild het zink beschermt tegen de chlorides afkomstig van de zeelucht, die we ter plaatse al goed konden ruiken. Ook zullen verontreinigingen zoals genoemde chlorides makkelijk door het regenwater van het zinkoppervlak afspoelen waardoor ze geen schade kunnen aanbrengen.

Vliegers

De laagdiktes op de geïnspecteerde onderdelen van het kunstwerk geven geen enkele aanleiding tot bezorgheid over het einde van de levensduur. Op de rietstengels is een gemiddelde zinklaagdikte van 232 micron aanwezig. Dat is ruim 3 keer zoveel als de norm (ISO 1461) vermeldt. We kunnen de inwoners van Zandvoort dan ook geruststellen; er behoeft nog niet direct een inzameling te worden gestart voor een nieuw kunstobject. We stellen aan de bewoners voor dat men pas over ruim 100 jaar een buurtcomité in het leven gaat roepen om zich hierover te buigen.

Dit project toont het ons opnieuw:

THERMISCH VERZINKT STAAL IS DUURZAAM EN DOELTREFFEND!

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief