BETONROT IN BRUSSELSE TUNNELS

De afgelopen week zijn een tweetal belangrijke verkeerstunnels in Brussel afgesloten voor het verkeer, omdat er stukken beton naar beneden zijn gevallen. Het afbrokkelen van het beton is een gevolg van betonrot. Betonrot is een gevolg van het roesten van het wapeningsstaal (betonstaal) in het  beton. Roest is  ± 2,3 x volumineuzer dan staal. Door deze volumevergroting wordt het beton naar buiten gedrukt. Hierdoor ontstaan er in eerste instantie scheurtjes in het beton en uiteindelijk brokkelt het beton af.

Waarom roest wapeningsstaal?

Wapeningsstaal wordt onder normale omstandigheden door het beton tegen corrosie beschermd. Beton is alkalisch en hierdoor ontstaat er aan het staaloppervlak een beschermend laagje dat roestvorming voorkomt.
Echter dit beschermende laagje rond het staaloppervlak kan op twee manieren beschadigd worden.
In de eerste plaatst treedt er door inwerking van CO2 uit de lucht carbonisatie op waardoor de alkaliteit van het beton verminderd. De snelheid van de carbonisatie is afhankelijk van de betonkwaliteit en bedraagt ± 1 mm/jaar.
In de tweede plaatst kan het beschermde laagje rond het betonstaal beschadigd worden door de inwerking van chlorides, bv door de inwerking van pekel.

Het voorkomen van betonrot

Dit probleem kan worden voorkomen door het wapeningsstaal te beschermen tegen roesten. De beste manier is om het staal thermisch te verzinken. Bij het thermisch verzinken wordt het staal ondergedompeld in een vloeibaar zinkbad waarbij er een dunnen zinklaag ontstaat (± 0,1 mm dik) dit het staal gedurende minimaal 40-50 jaar tegen roesten beschermt. Het roesten van het wapeningsstaal kan ook voorkomen worden door de betondekking op het wapeningstaal voldoende dik (> 25 mm) uit te voeren. Dit is echter lang niet in alle gevallen mogelijk of gewenst.

Meer info: Guus Schmittmann, technisch expert bij Zinkinfo Benelux (guus@zinkinfobenelux.com) 

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief