Zoutloods en kantoor Steunpunt Coenecoop

Het grootste steunpunt in de provincie Zuid-Holland

De locatie kenmerkt zich door de naar binnen gekeerde spiraalvorm, het oplopende talud langs de Provinciale weg en de zichtbaarheid vanuit de omgeving. Deze eigenschappen zijn geïntegreerd in een nieuw stedenbouwkundig ontwerp, waarin tevens de logistiek van het terrein een belangrijke rol speelt.
Het hoge en ronde volume van de zoutloods vormt de spil van de compositie, om zodoende het strooizout als essentie van het steunpunt te benadrukken. Deze hoogte wordt vormgegeven door de kolommenstructuur en de verticale gevelbekleding. De karakteristiek gekantelde dakschijf zorgt voor een afwisselend schouwspel bij het passeren van het steunpunt. Een trapsgewijze positionering van vier gebogen dakschijven, meelopende met het aangrenzende talud, vormen de basis voor de stalling. Door gebruik te maken van de hoogte, wordt ruimte geboden aan de verschillende stallingsbehoeften. De gesloten buitenzijde beschermt het materieel, en de open binnenzijde met radiale stallingsmogelijkheid vergroot het gebruiksgemak. Het kantoor is met zijn rechthoekige vorm gelegen in de hoek van het perceel. De entree en de gemeenschappelijke ruimte zijn gelegen aan de zuidgevel en bieden overzicht over de inrit van het terrein, terwijl de kantoren aan de oostgevel uitzicht bieden op het water langs de Noord Ringdijk. De werkplaats, waarvan de kop-gevel volledig kan worden geopend voor onderhoud van materiaal en materieel is georiënteerd op de stalling en de zoutloods.

Het kantoor betreft een renovatie, het staalskelet van het bestaande kantoor is nagenoeg in zijn geheel hergebruikt. Op de bestaande staalconstructie is een nieuwe staalconstructie geplaatst om het bouwvolume te vergroten en de uitkragende dakranden vorm te geven. De randliggers van de dakrand blijven in het zicht. Om strakke uitstraling van het staal te behouden zijn de verankeringen verzonken aangebracht in het profiel UNP300. De dakranden van alle drie de gebouwen zijn gelijk in uitstraling en afmetingen. De volledige is constructie is uitgevoerd in thermisch verzinkt staal voor een goede corrosiebestendigheid in het zoute klimaat. De dakranden van alle drie de gebouwen zijn gelijk in uitstraling en afmetingen. Een nieuwe gevel vergroot de isolatiewaarde van de gevel. De gevel wordt opgedikt met een stalen achterconstructie en stalen binnendozen met isolatie. Op de binnendozen worden zwart gemoffelde omegaprofielen gemonteerd, waarop de Western Red Cedar gevelbekleding wordt bevestigd. Ter plaatse van de metselwerk achterbouw wordt de opdikking verkregen door zwart gemoffelde stalen C-profielen op de gevel te monteren, waar de Western Red Ceder gevelbekleding direct op wordt bevestigd. Zodoende krijgt het kantoor rondom dezelfde uitstraling.
Bij het dak van de zoutloods is zowel de onder als bovenzijde van het dak zichtwerk. Het dak is, geprojecteerd op een plat vlak, cirkelvormig met een diameter van bijna 18,5 meter. Met deze wiskundige basisvorm is het dak eenvoudig te construeren. De stalen dakbalken hebben allen dezelfde hoogte, liggen schuin met het vlak mee en zijn een de zijkanten verjongd. Dit alles om het dak als een vlakke schijf te benadrukken. De stalen dakplaten verzorgen de stabiliteit in het dakvlak door schijfwerking. Voor een goede corrosiebestendigheid in het zoute klimaat heeft de dakplaat een Galvalloy Prisma coating (substraat van zink en aluminium) met een dikte van 50 mu in RAL 9006. De dakbalken worden gedragen door zeven dragende ronde stalen kolommen. Deze worden onderbroken door de stalen dakbalken. Vanwege het visuele effect zijn er twee halve ronde buizen op de dakligger gelast om te suggereren dat de kolommen doorlopen. Ter plaatse van alle kolommen zijn de dakplaten uitgespaard en is een ronde plaat aangebracht op de kolom om de dakplaat te dragen. De dragende kolommen staan met 20 niet-dragende ronde kolommen in een cirkelvorm met een diameter van 13,50 meter. De staalconstructie ontleent de stabiliteit aan de betonwand, de kolommen zijn daartegen afgesteund. De volledige staalconstructie is uitgevoerd in thermisch verzinkt staal voor een goede corrosiebestendigheid in het zoute klimaat.
De stalling is opgebouwd uit vier gelijke delen met een verschillende hoogte, meelopend met het talud. De volledig thermisch verzinkte staalconstructie staat met kopplaten op een betonwand. Stabiliteit wordt ontleend aan windverbanden, die vanwege het zichtwerk zijn uitgevoerd als willemsanker. De stalen dakplaten, die net als de zoutloods zijn voorzien van een speciale coating, liggen op de onderflens van de liggers, zodat de schijfvorming wordt versterkt.
Steunpunt Coenecoop is met een capaciteit van 550 ton zout en 20 stallingsplaatsen voor materieel het grootste steunpunt in de provincie Zuid-Holland en verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van 80 kilometer weg. Het complex is ontworpen en ingericht volgens de modernste methodes voor gladheidsbestrijding, waarbij duurzaamheid en milieu een belangrijke rol vervullen.
 

 

Verwante projecten

Ook interessante projecten