Y-Loods Fort Vechten

Keuze voor thermisch verzinkt staal is referentie naar 19de eeuwse genieloodsen

Fort Vechten zal in de toekomst het Waterliniecentrum herbergen. In een eerste fase is een nieuwe bezoekersentree voor het Fort aan de noordoostzijde gerealiseerd. In een tweede fase komt er een (ophaal)brug over de Fortgracht en een coupure door de aarden wal.
De architect koos voor een sobere archetypische vorm en materiaal, refererend aan een genieloods. Binnen is ruimte voor zeer uiteenlopende functies, van het ontvangen en informeren van bezoekers tot kleedruimtes voor de onderhoudsploeg op het Fort. De hoofddraagconstructie is uitgevoerd als een zelfstandig element dat ook als zodanig in het zicht is gelaten. Over een houten binnenwerk staat, volledig vrij, een metalen buitenschil waartussen licht via glasstroken in het dak ruim naar binnen valt. De stalen spanten ritmeren en structureren de ruimte.
Met de keuze voor  thermisch verzinkt staal wilde men refereren naar de 19de eeuwse genieloodsen. De verzinkte spanten vormen een mooie overgang van een koele stoere industriële stalen huid naar het  warme interieur met houten vloeren en wanden. Daarnaast zocht de architect naar een pallet van natuurlijke kleuren. De typerende grijs matglanzende uitstraling van de verzinkte constructiedelen paste wonderwel bij de houten binnengevels en de grijze gevlinderde betonvloeren.
 

Opdrachtgever:
Provincie Utrecht, Utrecht (NL)
 
Hoofdaannemer:
G. van der Ven BV Aannemingsbedrijf, Brakel (NL)
 
Staalbouwer:
R.B. de Keyzer Metaalbewerking, Geldermalsen (NL)
 
Architect:
Architectenbureau K2, Amsterdam (NL)
 
Studiebureau:
Adviesburo Jan van Gerwen, Heeswijk-Dinther
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
Sonia Mangiapane