WZC Gerda

sinds 2016 zorgt het gelijknamige woonzorgcentrum “De Gerda”  voor 120 woongelegenheden en een lokaal dienstencentrum. 

Het concept van het gebouw steunt op drie revolutionaire principes, te ontdekken op drie verschillende schalen:

Allereerst, op grote schaal, is men vertrokken van het idee om drie compacte bouwblokken onderling te verbinden, waardoor de leefgroepen als kleinschalig en gezellig worden ervaren, en daarbij de verpleegposten dankzij een strategische positie op de scharnierpunten sneller kunnen assisteren.

Op middelgrote schaal maakte het gekende patio-principe plaats voor een grote spiraaltrap, die naast een visuele verbinding ook fysiek de verschillende verdiepingen samen brengt. Gecombineerd met diepe plantenbakken, geniet men op die manier op elke verdieping van de natuur, het daglicht en het samenzijn. De groene tuintjes zorgen voor groepsactiviteiten, gesprekonderwerpen, en spontane ontmoetingen.

Tot slot werd op kamerniveau, de kleinste schaal, de “verloren” buitenhoek van de sanitaire cel in een kwartcirkel uitgewerkt, zodat men in één beweging de totale leefruimte met 8% kan vergroten, waardoor zowel de beleving als de verzorging meer ruimte krijgt.

Dankzij de jaren lange ervaring van ASSAR LLOX Architects binnen de zorgsector, steunden deze drie ontwerpprincipes vanaf het begin op gekende deugden of pijnpunten van hedendaagse woonzorgcentra: optimaal ruimtegebruik, sociale interactie en snelle interventie. Een vloeiend geheel binnen een compacte en energiezuinige constructie.

De plaats van de thermisch verzinkte elementen/ technische aspecten (structuurtype, staalsoorten, maatvoering…)

Wellicht het meest verrassende tijdens de hele beleving van het gebouw, zijn de trappen die wentelen doorheen de drie patio’s.

De trappen zijn telkens opgebouwd uit 8 prefab trapsledes met bordes, die vervolgens ter plaatse zijn gepositioneerd en gebout op L-profielen om kleine thermische zettingen toe te laten. De L-profielen zijn chemisch verankerd in de onderliggende betonconstructie.

De redenen waarom voor thermisch verzinkt staal/duplex werd gekozen

Naast de budgetaire overweging ten opzichte van de alternatieven (inox), was thermisch verzinken in de eerste plaats mogelijk dankzij de prefab modulatie. De prefab trapsledes van +/- 250cm, die nadien koud ter plaatse zouden gemonteerd worden, lieten toe het geheel industrieel te verzinken als bescherming tegen het buitenklimaat. Dankzij het verzinkingsproces kon de corrosiebeschermlaag tot in de kleinste omhoog geponste perforaties doordingen, zodat de trap een veilig anti-slip oppervlak krijgt, en het hemelwater op natuurlijke wijze in de plantenbakken kan infiltreren.

ZEKER ZINK

 

OPDRACHTGEVER:
OCMW, Sint-Niklaas (B)
 
HOOFDAANNEMER:
BAM Contractors, Brussel (B)
 
STAALBOUWER:
Lascon, Torhout (B)
 
ARCHITECT:
ASSAR LLOX architects, Wilrijk  (B)
 
STUDIEBUREAU STABILITEIT:
Fraeye & Partners, Gent (B)
 
STUDIEBUREAU TECHNIEKEN:
Technum-Tractebel Engie, Brussel (B)
 
BOUWTIJD:
2017
 
FOTOGRAAF:
Marc Soubron, Robbe Theunis