Workshop Space for the Iceman

Ontwerpstudio IWT bouwt in het oosten van Nederland twee schuren op het platteland om tot een glazen huis en een houten grot voor Wim Hof. 

The Iceman (www.innerfire.nl), focust op de integratie van extreem fysiek uithoudingsvermogen met psychologische prestatie door middel van onder andere ademhalingsoefeningen, blootstelling aan koud water en meditatietraining voor zowel internationale privéklanten als professionele atleten.

Het ontwerp bestaat uit twee flexibele generieke hoofdgedeelten. Een gedeelte met een open, extraverte en naar buiten gerichte atmosfeer (die betrekking heeft op de lucht) en het andere met een gesloten, introverte, beschutte en ‘geaarde’ atmosfeer (die betrekking heeft op de aarde). Deze aaneenschakeling vormt de basisindeling voor het upgraden van de locatie tot een no-nonsense maar sensitieve achtergrond voor het brede bereik van de beoogde activiteiten.

Het glazen huis geeft dag- en zonlicht gedurende de hele dag, waardoor een nooit eindigend schouwspel ontstaat van schaduwen en licht in de ruimte, wat ideaal is voor actieve lichaamsoefeningen.

De larikshouten lamellen omsluiten het introverte gebied geheel. Dit lokaal gekochte hout, afkomstig van de naburige zaagmolen, is gecombineerd met twee ambachtelijke muren van leemstuc, specifiek voor deze klant gemengd. Dit zorgt voor een warme, aarde-achtige atmosfeer voor meditatie. De dimbare lichtsculptuur golft door de ruimte, als een speelse verwijzing naar de ademhalingsoefeningen die hier worden uitgevoerd.

De bestaande stalen constructies worden gehandhaafd en vormen een raamwerk voor de eisen die aan het gebouw worden gesteld, waarbij toekomstige upgrades kunnen worden geïntegreerd door deze aan te sluiten op het zelfvoorzienende stroomnetwerk van fotovoltaïsche cellen en warmteopslag ter plaatse.

Een visueel sober en rustig uiterlijk wordt verkregen door het combineren van een reeks verschillende elementen zoals isolatie, goten, afvoerpijpen, schuifdeurrails, glazen panelen en constructiebalken tot één nauwgezet gedetailleerd element van houten lamellen, bijna als een ‘click-on’-gevel.

Beide schuren zijn voorzien van grote schuifdeuren (één houten deur van 3,5 m x 4,30 m en twee glazen deuren van 5,5 m x 3 m) diagonaal ten opzichte van elkaar geplaatst. Zodra ze geheel geopend zijn, maken ze een gebruik mogelijk waar activiteiten binnenshuis en buitenshuis in elkaar overgaan en zorgen ze voor een natuurlijke luchtstroming overal in het gebouw.

Er werd gekozen voor thermisch verzinkt staal, omdat er op deze manier geen nabewerking nodig is, en de uitstraling goed past bij het industriele minimalistische karakter van het project.

OVER

IWT - instability we trust - is een jonge ontwerp- en architectuurstudio die gevestigd is in Rotterdam. Wij verkennen onze toekomstige omgeving, ontwerpen ruimtelijke verhalen en bouwen architectonische oplossingen voor particuliere, publieke en commerciële klanten. Omdat wij vinden dat onze omgeving een interactienetwerk van uiterst diverse spelers is dat constant in ontwikkeling is, ontwerpen we dynamische omgevingen - van kleinschalige interieurs tot grootschalige architectonische stedelijke projecten - en ruimtelijke identiteiten open voor interpretatie en aanpassing in de loop van de tijd, met behoud van kwaliteit, focus en avontuur.

IWT is opgericht door Bastiaan Kalmeyer en Chantal Schoenmakers en is ingebed in een flexibel samenwerkingsnetwerk van strategisch adviseurs, stedebouwkundigen, architecten, binnenhuisarchitecten, ontwerpers, technici en wetenschappers.

Zeker Zink

 

OPDRACHTGEVER:
Wim Hof (the Iceman) (NL)
 
HOOFDAANNEMER:
Reytec, Poeldijk (NL)

STAALBOUWER:
Reytec, Poeldijk (NL)

ARCHITECT:
IWT, Rotterdam (NL)
 
STUDIEBUREAU:
Reytec, Poeldijk (NL)
 
BOUWTIJD:
2018
 
FOTOGRAAF:
Pim Top