Woningcomplex Blok 46C

“Wwavehekken” ten behoeve van Blok 46C Ijburg te Amsterdam

VMG Versteeg Metaal Groep is sinds 1963 gespecialiseerd in de productie van stalen en aluminium balkonhekken, galerijhekken en aanverwante producten. De op maat gemaakte hekwerken met vaak een unieke vormgeving worden vooral geleverd ten behoeve van woningbouw. Zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.

Vanaf 2007 is VMG in nauwe samenspraak met Korth Tielens Architecten betrokken geweest bij de engineering en realisatie van onder andere de “wavehekken” ten behoeve van Blok 46C Ijburg te Amsterdam. Deze samenwerking heeft geleid tot 878 meter repeterende stalen hekwerken met een golvende beweging. Gedachte van de architect: de hekwerken rondom het hele gebouw maken een golfbeweging, 'een briesje over IJburg'.
Basis van de hekwerken zijn ca. 8500 stalen kokerprofielen (lamellen) met een afmeting van 70*20*2mm van eenzelfde lengte. Voor het verkrijgen van de juiste vorm is met behulp met laserlicht een V-vormige uitsnede in deze kokers gemaakt en vervolgens zijn de onderdelen naar elkaar toe gevouwen en gelast. Hierdoor ontstaat een repeterend patroon, zie onderstaande afbeelding.
De motivatie om voor thermisch verzinkt staal te kiezen is primair staal vanwege de specifieke materiaaleigenschappen en het verzinkproces draagt zorg voor een degelijke corrosiewering van de hekwerken. De aangebrachte poedercoating draagt bij aan de uiteindelijke uitstraling van het gebouw.

Opdrachtgever:
bouwcombinatie Huib Bakker Bouw en De Geus Bouw
 
Hoofdaannemer:
-
 
Staalbouwer:
VMG Versteeg Metaal Groep
 
Architect:
Korth Tielens Architecten
 
Studiebureau:
-
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
VMG