Woning Stillaert

Een bestaande studentenwoning op een terrein van 36.8m² wordt omgebouwd tot een eengezinswoning. 

De woning zit geklemd tussen 2 diepere bebouwingen in de binnenbocht van de straat. De achtergevel en bestaande vloeren worden vervangen door een nieuwe structuur met beglaasde achtergevel, dakterras en een extra bouwlaag die in het straatbeeld de overgang tussen woningen met 2 bouwlagen en een reeks met 3 bouwlagen opvangt. Binnenin ontstaat door de woning van het gelijkvloers tot het dak te openen en te werken met vides waarin de trap hangt een ruimte die veel groter aanvoelt dan de effective oppervlaktes.

Door gebruik te maken van een staalstructuur die reeds tijdens een deel van de afbraak al als schoring werd gebruikt kunnen vloeren met beperkte hoogte geplaatst worden en ontstaat de mogelijkheid om een extra verdieping met dakterras te creëren.

Structureel bestaat de woning uit een gelakte staalstructuur (3700kg) en een dragende voorgevel. 4 kolommen (IPE100-140) met daartussen IPE, HEA en UPN profielen met een maximale hoogte van 160mm dragen een stalen roostering (IPE100) met daarop een houten beplating.

In het dak zit een vakwerk bestaande uit kokerprofielen waarop in het zicht blijvende metalen sandwichpanelen en geprofileerde platen bevestigd zijn. Het vakwerk draagt van de voorgevel naar de achtergevel en vormt de dakhelling waaronder de extra bouwlaag ontstaat. Door de hoogte van het vakwerk kon deze ook gebruikt worden om de lager gelegen vloerliggers met de grootste overspanningen aan op te hangen door middel van trekkers (ø16). Ook de stalen trappen zijn ter hoogte van de spil aan het vakwerk opgehangen.

De stalen elementen en bekledingen zijn zo uitgewerkt dat ze zichtbaar kunnen blijven en er slechts een beperkte afwerking nodig was die door de bouwheer zelf uitgevoerd werd. Om de afwerkingsfase en onderhoud te beperken is ook gekozen om gebruik te maken van gegalvaniseerde veiligheidsroosters als terrasafwerking en deze binnen door te laten lopen als lichtdoorlatende vloer.

ZEKER ZINK

 

OPDRACHTGEVER:
Johan Stillaert, Leuven (B)
 
HOOFDAANNEMER:
 
 
STAALBOUWER:
BMC, Westerlo (B)
 
ARCHITECT:
Yves Declercq, Leuven (B) 
 
STUDIEBUREAU:
Util Stuctuurstudies, Schaarbeek (B)
 
BOUWTIJD:
2019
 
FOTOGRAAF:
Yves Declercq