Windluifel Admirant

Een 11 meter hoge windluifel moet de windoverlast rond de 105 meter hoge Admirant verbeteren. 

Het plaatsen van een 11 meter hoge luifel romdom de 105 meter hoge woontoren “de Admirant” t.b.v. terugbrengen van de windoverlast. Doordat de windluifel de neerwaartse wind vanuit de AdmirantToren breekt, verbetert de windluifel het verblijfsklimaat in het winkelgebied rond de Admirant. 

De windluifel bestaat uit drie onderdelen:

  • Het lamellenplafond
  • Het glazen plafond
  • De draagconstructie

Op 11 meter hoogte wordt dit plafond gedragen door 6 kolommen die rondom de AdmirantToren staan. Het lamellenplafond bestaat uit rechte, slanke, parallele stalen lamellen (IPE liggers van 270 mm hoog die ca. 1 meter hart op hart liggen), die een glazen dak dragen. Vanaf onderaf is het lamellenplafond het meest zichtbare deel vanwege het transparante dak. Hierdoor ontstaat er voor beschouwers een transparant en meer gesloten beeld en is er een mooie natuurlijke lichtdoorlating.

Boven de lamellen en het glas bevindt zich de draagconstructie, bestaande uit een aantal hoofddraagbalken (700 en 1.000m m hoog) met stabiliteitskruizen. Naar slechts 6 kolommen rondom de AdimirantToren voeren deze draagbalken de krachten af.

Het ontwerp, zowel de oppervlakte als de hoogte, is gebaseerd op de windstudie van de TU Eindhoven van prof. Dr. Ir. Bert Blocken (Faculteit Bouwkunde, Building Physics and Services). Hierbij is de constructie tot een minimum teruggebracht.

De conservering bestaat uit volledig thermisch verzinkt staal, gedeeltelijk afgewerkt met twee lagen poedercoating. De delen van de windluifel zijn de zwaarste stukken die ooit in het zinkbad zijn gegaan.

Opdrachtgever:
Heijmans Utiliteit Eindhoven, Eindhoven(NL)
 
Hoofdaannemer:
Heijmans Bouw, Eindhoven 
 
Staalbouwer:
Reijrink Constructiebedrijf, Esbeek (NL)
 
Architect:
Attika Architecten, Amsterdam (NL)
 
Studiebureau:
Arcadis, 's-Hertogenbosch (NL) 
 
Bouwtijd:
september 2015
 
Fotograaf:
Reijrink Constructiebedrijf, Esbeek (NL)