Villa Veldhoven

Ruime, lichte en zonnige bungalow

GENOMINEERD BTTV 2015

Op een ruime, bosrijke kavel in Veldhoven stond een gedateerd en donker woonhuis. Onze opdrachtgevers kochten het object met de wens om de bestaande woning te vervangen door een ruime, lichte en zonnige bungalow. Hun woonprogramma was dermate uitgebreid dat het gebouw in twee lagen gerealiseerd zou moeten worden. Omdat het bestemmingsplan een maximale bouwhoogte van 4 meter aangaf, is de bungalow geheel onderkelderd.

Geïnspireerd door de architectuur van de 'case-study houses' is een verzinkt stalen skelet ontworpen als beeldbepalende drager van het plan. De diverse geveldelen van glas, stucwerk en metselwerk maar ook de vloer en het dak zijn in dit skelet geplaatst, om het amorfe volume visueel te verbinden. De staalconstructie is daardoor tevens toegepast als vloerrand, dakrand en gevelrand. Daarnaast is met de staalconstructie een overdekt terras/pergola gecreëerd.

In dit ontwerp kozen we voor thermisch verzinkt staal omdat dit een natuurlijk en duurzaam materiaal is met een warme, industriële uitstraling. Het verzinkte staal is onderhoudsvrij en zal in de komende jaren ietwat verweren en daarmee steeds mooier aansluiten bij de natuur op het bosrijke kavel. De verzinkt stalen kaders vormen omlijstingen, zowel van de woning maar ook van het uitzicht op de omliggende natuur. Het staal is dubbeldip verzinkt in verband met de lange lengtematen.

De vorm van het gebouw is mede bepaald door het amorfe bouwvlak, de bezonning en het zoveel mogelijk voorkomen van geluidoverlast van de nabij gelegen snelweg. De noordkant van het gebouw is gesloten gehouden terwijl de zuid- en westkant open zijn. De delen van het terrein die niet bebouwd mochten worden wegens natuurwaarden, zijn visueel bij het gebouw getrokken door de verzinkt stalen kaders die hier en daar boven de onbebouwde gronden zweven.

Door met glooiingen in het terrein te werken, is er daglicht in de kelder gebracht en liggen de leefruimten toch direct grenzend aan de tuin. Een belangrijk ontwerpuitgangspunt is de grote koi-vijver. Deze is aan het terras gesitueerd en heeft door de glooiing in de tuin een verticale wand gekregen met een groot raam waardoor je de vissen ook op 'ooghoogte' kunt zien zwemmen.

Opdrachtgever:
dhr. en mevr. Verouden, Veldhoven (NL)
 
Hoofdaannemer:
Burgtbouw, Deurne (NL)
 
Staalbouwer:
J van de Mortel, Deurne (NL)
 
Architect:
ARCHES architecten BNA, Eindhoven (NL)
 
Studiebureau:
Bartels Ingenieursbureau, Eindhoven (NL)
 
Bouwtijd:
juli 2013
 
Fotograaf:
ir. P. Verhorst, ARCHES architecten BNA