Villa V

Villa met industriële uitstraling

Glooiend duinlandschap
Van begin af aan was duidelijk dat het omringende landschap van de villa locatie zo veel mogelijk gespaard diende te blijven. Het huis werd grotendeels onderkelderd en de begane grond is half in de glooiing van de heuvel gepositioneerd. De eerste verdieping torent boven de deels glazen onderbouw en het glooiende duinlandschap uit. Zowel de noord- als de zuidgevel van de verdieping bestaat grotendeels uit glas, terwijl de oost- en westgevel een meer gesloten karakter hebben. De gesloten geveldelen op de verdieping zijn vervaardigd van verduurzaamd hout dat op kleur is gebracht. De glasvlakken op de begane grond en verdieping beschikken over exceptioneel grote schuifgedeeltes, waarbij de bewegende delen zijn uitgevoerd in licht eiken. De detaillering van de glasstijlen en de boven en onderregels is minimaal gehouden. De grote glazen puien zorgen er voor dat binnen en buiten sterk aan elkaar gelieerd zijn; het contact met de natuur is overal in het huis invoelbaar. Tegelijkertijd zorgt de patio in het hart van de villa voor een maximale daglichtinval in alle verblijfsruimtes.

Aandacht voor energie
Bijzondere aandacht is besteed aan de energiehuishouding van Villa V. Er is een efficiënte en compacte structuur ontworpen die uitstekend is geïsoleerd. De aanwezige energie wordt effectief benut, er is een warmte- en koudeopslag in de bodem, een warmtepomp en zonnecollectoren op het dak, dat is bekleed met mos-sedum. Er zijn enkel natuurlijke materialen toegepast, zo bestaat de gevelafwerking op de eerste verdieping uit Waxedwood verduurzaamd hout. De bewegende delen zijn in Frans eiken uitgevoerd. Alle interieurelementen, waaronder de wanden, de kasten op de kinderkamers en het haardmeubel zijn uitgevoerd in plexhout fineer. Het hout dat ter plaatse van de entree en de garage is aangebracht heeft een bijzondere herkomst: het is afkomstig van een oud schip dat werd gevonden bij een sloopbedrijf in Noord-Brabant en dat in zijn geheel is opgekocht en verwerkt.

Thermisch verzinkt staal
Voor de kolommen op de begane grond, de trappartij en de railingen is gekozen voor thermisch verzinkt staal van 80x80 mm. De reden waarom voor dit wat robuust ogende materiaal is gekozen is een esthetische: met name de trap is een in het oog springend element. De materialisering in thermisch verzinkt staal geeft de villa op deze manier een industriële uitstraling, precies wat Paul de Ruiter voor ogen stond.

Opdrachtgever:
particulier
 
Hoofdaannemer:
Scholz Groep, IJmuiden (NL)
 
Staalbouwer:
-
 
Architect:
Architectenbureau Paul de Ruiter
 
Studiebureau:
-
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
Tim van de Velde