Villa Flora

Het duurzaamste kantoor van Nederland

Het duurzaamste kantoor van Nederland Villa Flora, onderdeel van de Floriade 2012, is opgeleverd. Het gebouw, ontworpen door architect Jón Kristinsson, is bijna energieneutraal en het betonskelet is demontabel en herbruikbaar. Dat maakt een snelle bouwtijd mogelijk en zorgt bovendien voor een eenvoudige integratie van alle toe te passen technieken.
Het gebouw kan daardoor gelijke tred houden met de ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid. Kristinsson: “Mijn opdracht was om alles uit de kast te halen op innovatief gebied, wat heeft geleid tot een unieke demontabele constructie”. Mede door het innovatieve ontwerp wordt Villa Flora gezien als het meest duurzame kantoor in Nederland.
Innovaties
Wim Berns van Agentschap NL: “Met de vele energie-innovaties en de fantastische uitstraling is Villa Flora een parel voor de Floriade en voor regio Venlo en een voorbeeld voor heel Nederland. Per 2020 moet heel Nederland immers energieneutraal bouwen”.
Villa Flora is tienduizend m2 groot, waarvan drieduizend m2 aan kantoorruimte en zevenduizend m2 aan exporuimte. Vanaf maart 2012 wordt het in gebruik genomen voor de Floriade, waar twee miljoen bezoekers verwacht worden.
Unieke vloerconstructie
Agentschap NL heeft bijgedragen aan de realisatie door advies en financiering, onder meer via de regelingen UKP-NESK, Excellente Gebieden, SDE, EIA en Mooi Nederland. Wim Berns: “Vanuit de ministeries van BZK, I&M en E&LI hebben we bijdragen geleverd. Wij gaan de komende jaren de prestaties monitoren en de kennis en ervaringen die hier met energieneutraal en C2C bouwen zijn opgedaan, verspreiden. Ik vind bijvoorbeeld de vloerconstructie uniek: nieuwe gebruikers kunnen in de toekomst eenvoudig hun klimaat op maat aanpassen.”
De verdiepingshoogte van vloer tot vloer is 5 meter door toepassing van dubbele, door Adviesburo Bartels ontwikkelde, vloeren met een vrije overspanning van 18 m met bereikbare leidingruimte, tussen de boven- en ondervloer. Deze ruimte biedt de mogelijkheid voor zeer lage temperatuur ‘betonkern’ verwarming en koeling is optimaal functioneel voor een flexibele indeling. De vloerbelasting mag zeer hoog zijn, ondanks de zeer grote overspanning en weinig kolommen.
Oplevering
Vanaf het programma van eisen tot aan de oplevering zit één jaar. Aannemer Pellikaan: “We hebben tien weken achterstand op de planning ingehaald door de hoge montagesnelheid en doordat we in de bouwvak hebben doorgewerkt. Ik merk dat alle toeleveranciers zich verbonden voelen en trots zijn op Villa Flora. Het gebouw roept inspiratie op.” Projectwethouder Beurskens: “We hebben alle partijen de ruimte gegeven en dat heeft geleid tot dit mooie gebouw, een publiekstrekker voor het Freshpark en Greenpark Venlo.”
 

Opdrachtgever:
Gemeente Venlo (NL)
 
Hoofdaannemer:
Pellikaan Bouwbedrijf (NL)
 
Staalbouwer:
Voortman Staalbouw (NL)
 
Architect:
Jón Kristinsson (NL)
 
Studiebureau:
Volantis Adviseurs en Ingenieurs (NL)
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
Volantis

Verwante projecten

Ook interessante projecten