Villa Fifty-Fifty

Villa Fifty-Fifty in Eindhoven is een gezinswoning waar volumes afwisselend open en gesloten zijn, en waar het leven net zo veel buiten als binnen plaatsvindt. Studioninedots ontwierp deze woning op de overgang van Strijp-R naar het naastgelegen landgoed.

Ontwerp Villa Fifty-Fifty

Met het ontwerp voor Villa Fifty-Fifty bracht Studioninedots de typologie van een transparante woning een stap verder. De opdrachtgevers, voor wie ze ook hun eerste huis ontwierpen, kwamen terug met een hang naar een minimalistischer levensstijl en de wens voor optimale natuur-ervaring. Studioninedots onderzocht een tamelijk radicale vertaling van gelijke waardering van binnen en buiten. In hun zoektocht naar maximale interactie definieerden ze de afzonderlijke woon- en buitenfuncties, werden hun vanzelfsprekende posities verworpen om
ze vervolgens opnieuw te plaatsen, maar dan volledig gelijkwaardig.

Tussen open en gesloten

De kavel werd bebouwd tot aan de grenzen; het bouwvlak werd beschouwd als een dambord-patroon waarop alle functies een eigen volume kregen. De volumes variëren; ze zijn dicht of open, overdekt of niet en met een eigen sfeer en materialisatie. Hierdoor is een patchwork ontstaan van bijzondere relaties tussen het gebouw en het landschap, tussen open en gesloten en tussen binnen en buiten. Het resultaat is een woning met afwisselend binnen- en buitenruimte waarin bovendien de grens in gebruik tussen beiden vervaagt.

Tiny house in toren

De woning toont zich als een paviljoen, uitgestrekt over de tuin, met losse volumes gevat tussen twee horizontale vlakken. De toren steekt dwars door de vloer en het dak. Op de begane grond bevinden zich de functies voor het hele gezin en die voor de ouders. De dochters hebben hun kamers in hun tiny house in de toren. Op de plek waar het paviljoen en de toren elkaar kruisen, bevindt zich de entree. De volumes zijn met elkaar verbonden en verschillen onderling qua sfeer en lichtinval; de ruimtelijke overgangen versterken het doorlopend leeflandschap.

Thermisch verzinkt staal

Zowel de dakranden als de randen op maaiveld zijn thermisch verzinkt. Ook de constructie binnen is in thermisch verzinkt staal zichtwerk, net als de roomdividers en trap.

Esthetisch verzinken

OPDRACHTGEVER:
Particulier (NL)
 
HOOFDAANNEMER:
Buytels Bouwbedrijf (NL)
 
STAALBOUWER:
 
 
ARCHITECT:
Studioninedots (NL)
 
STUDIEBUREAU:
BreedID (NL)
 
BOUWTIJD:
2020
 
FOTOGRAAF:
Frans Parthesius