Vernieuwbouw Roei- en Zeilvereniging De Amstel

‘Een dierbaar gebouw is een duurzaam gebouw!’

Architect Staal moet dit motto voor ogen hebben gehad toen hij het ontwerp voor het paviljoen voor de roei- en zeilvereniging bedacht heeft. Het paviljoen voor de nautische sport heeft decennialang aan het zuidelijk einde van de Hobbemakade in Amsterdam onderdak geboden aan roeiactiviteiten, die de sfeer en het beeld van de plek positief hebben beïnvloed. Hierdoor heeft het gebouw  het hart gestolen van menig Amsterdammer.

De renovatieopdracht betrof o.a. de huisvesting van het nieuwe programma op de verdieping met respect voor de symmetrie en met behoud van de zonovergoten buitenruimte. Dit resulteerde in een volumegroei aan weerszijden van het paviljoen op de niet gebruikte delen van het terras. Door toepassing van afgeschuinde lijnen in de gevel, de uitwendige staalconstructie en het dak zijn het uitzicht en zonlichttoetreding nog steeds volop aanwezig.

Een aantal detailleringprincipes uit het oorspronkelijk ontwerp is in de uitbreiding in een eigentijdse uitvoering voortgezet. Zo zijn de abstracte houten vlakken uit het ontwerp van Staal in de straatgevels gecontinueerd. De transparantie van deze nieuwe gevels wordt door de afwisseling van houten verticale delen en matglazen verticale profielen genuanceerd. De nieuwe constructie van verzinkt stalen spanten sluit aan op de zichtbare, ongeïsoleerde bestaande betonnen kolommen.

Opdrachtgever:
Roei- en Zeilvereniging De Amstel, Amsterdam (NL)

Architect:
Op ten Noort Blijdenstein, Utrecht (NL)

Studiebureau:
ABT, Delft (NL)

Algemene aannemer:
VIOS Bouw en Onderhoud Amsterdam (NL)

Staalbouwer: 
Constructor Staalbouw, Heerhugowaard (NL)

Fotograaf: 
Op ten Noort Blijdenstein