Verhoging Telecomtoren Zuiders Amsterdam

Optopping uit thermisch verzinkt staal

Deze optopping is geheel van staal en bestaat uit 10 delen daar rekening gehouden moest worden met het gewicht van de constructiedelen voor het inhijsen. De uitwendige maat van de onderste 42 m. is 3400 mm. en de bovenste buizen hebben een diameter van 1620 mm. De hoofdbuizen van de mast zijn gestaalstraald (SA 2½-3) na productie, zowel in als uitwendig en nadien uitwendig voorzien van een 4-laagse coating en inwendig van een 2 laagse coating.
De uitwendige bordessen met de inwendige constructie, beplating en randen zijn thermisch verzinkt.
De uitwendige bordessen zijn ellipsvormig en zien er uit als een spinnenweb door de vorm van de beplating, zowel aan de boven- als onderzijde. De onderste 42 m. van de optopping is voorzien van een lift, klimladder, kabelsteunen en bordessen. Ook deze zijn thermisch verzinkt. Thermisch verzinkte constructies hebben zich in het verleden bewezen op duurzaamheid en worden in de (antenne)mastenbouw veelvuldig toegepast.
De nu uitgevoerde stalen totaaloplossing bleek zeer economisch, esthetisch verantwoord en zeer flexibel. De bestaande betontoren van 70 meter hoogte wordt verhoogd tot 150 m met een stalen opbouw. Dan kunnen alle verbindingen over de omliggende hoogbouw “kijken”. De belangrijkste randvoorwaarde was dat tijdens de verhoging de ongestoorde dienstverlening van alle antennesystemen gegarandeerd moest zijn. Daarom was het noodzakelijk dat alle systemen in een tijdelijke, 150 m hoge mast werden ondergebracht. Middels een 30 m lange stalen kabel/loop brug op 65 m hoogte, konden de bestaande zenders in de toren gebruikt worden.

Opdrachtgever:
KPN (NL)
 
Hoofdaannemer:
Volker Wessels Telecom Solutions- Lieren (NL)
 
Staalbouwer:
Bouw's Staalbouw - Barneveld (NL)
 
Architect:
AGS Schwencke Rosbach Architects - Amsterdam (NL)
 
Studiebureau:
Volker Wessels Telecom Solutions - Lieren (NL)
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
H. van Wingerden en VW Netwerkbouw