Verbouwing woonhuis Heeze

Aanbouw serre in thermisch verzinkte staalprofielen

Een woonhuis, gebouwd in 1990. De architectuur is ronduit sober; het pand is opgetrokken uit grove betonsteen; het meest basale bouwblok denkbaar. De voorgevel is karakteristiek en krachtig, de achtergevel is een "rommeltje" o.a. door bezuinigingen.

De opdrachtgevers wilden graag een nieuwe ruimte in hun huis om in de zon te kunnen zitten en 's nachts naar de sterren te kijken. Doordat hun tuin zeer bosrijk is, was het voor hen lastig om in de tuin in de zon te zitten en vrij uitzicht op de lucht te hebben. 

In plaats van een aanbouw op de begane grond, hebben we voorgesteld om op het bestaande platte dak een serre te plaatsen. Om qua architectuur aan te sluiten bij het "brute" karakter van het huis, hebben we ervoor gekozen om de serre te realiseren in thermisch verzinkte staalprofielen (T-profielen), voorzien van HR++ zonwerend glas. We hebben de allerdunst mogelijke profielen toegepast, om een zo licht mogelijke constructie te maken. Er was niet veel hoogte beschikbaar dus toepassen van zware balken moest voorkomen worden. De kozijnen zijn van bruut aluminium. Op de begane grond is de oorspronkelijke kunststof schuifpui eveneens vervangen door een zo groot mogelijk glasvlak met bruut aluminium kozijnen.

Om aan te sluiten bij de architectuur van de voorgevel is over de gehele achtergevel een schijf van betonsteen geplaatst.

Opdrachtgever:
Dhr. en mevr. A Leeuwestein (NL)
 
Hoofdaannemer:
Burgtbouw, Deurne (NL)
 
Staalbouwer:
J. vd Mortel Hekwerken & Poorten, Deurne (NL)
 
Architect:
ARCHES architecten, Eindhoven (NL)
 
Studiebureau:

B&B Bouwadvies, Best (NL)

 
Bouwtijd:
April 2015
 
Fotograaf:
Niek v/d Calseijde, ARCHES architecten BNA