Verbouwing woning Declercq

Verbouwen van een rijwoning in Leuven die deel uitmaakt van een 10-tal identieke aaneengesloten woningen uit de jaren ’30

Het project omvat het verbouwen van een rijwoning in Leuven die deel uitmaakt van een 10- tal identieke aaneengesloten woningen uit de jaren ’30. De achtergevel was in zeer slechte staat en er is gekozen om de achterste helft van de woning af te breken en te vervangen door een lichte staalstructuur waarin 2 containers en trappen geplaatst worden. De containers bevatten de technische ruimtes  en kragen 2,4m uit ten opzichte van de bestaande achtergevels. Rondom de containers is alles zo open mogelijk gehouden zodat er één ruimte ontstaat die zich over de volledige hoogte van de woning strekt. Onder de containers bevinden zich de garage en het bureau, erboven de leefruimte om zo optimaal van het uitzicht over de omgeving te kunnen genieten.

In samenwerking met de ingenieur is gezocht naar een structuur die de containers zoveel mogelijk vrij liet dragen en die de achtergevel zo open mogelijk hield. De draagstructuur beperkt zich tot een eenvoudig stalen frame in de achtergevel en één  HEA 140 profiel dat de gevel verbindt met het  behouden deel. De volledig draagstructuur van de beglaasde achtergevel bestaat uit HEA140 profielen en één IPE200. Twee ronde kokers werken als drukschoor en verlichten het profiel waarop de container staat. Door de onderste container te verstevigen kunnen 3 hoeken van de container vrij in de ruimte hangen en versterken ze de openheid van het nieuwe deel. Naast de containers hangen stalen trapbomen tussen de staalstructuur en het bestaande deel van de woning.

Voor alle stalen elementen (op de containers in cortenstaal na) is gekozen voor thermisch verzinkt staal. Voor het terras omwille van de beschermende kwaliteiten tegen de natuurelementen. Binnen is er gekozen om de staalstructuur, de trappen, leuningen, ventilatiebuizen, leidingkokers en persroosters te verzinken. Omdat ze in het zicht blijven, versterkt het verzinkte staal het contrast tussen het bestaande metselen pleisterwerk en de nieuwe industriële constructie. De neutrale kleur van het verzinkt staal zorgt er ook voor dat de fel oranje gekleurde containers nog meer tot uiting komen. 

 

Opdrachtgever:
Yves en Tom Declercq, Leuven (B)
 
Hoofdaannemer:
 
 
Staalbouwer:
A.A. Lascon, Torhout (B)
 
Architect:
Yves Declercq, Leuven (B)
 
Studiebureau:
Util, Brussel (B)
 
Bouwtijd:
december 2014
 
Fotograaf:
Yves Declercq

Verwante projecten

Ook interessante projecten