Van sigarenfabriek naar kunstacademie

Tijdens de renovatie werd het monumentale karakter van de sigarenfabriek te Arendonk (B) bewaard. De thermisch verzinkte trappen zorgen voor een industriële uitstraling.

Eén van de uitgangspunten voor de verbouwingswerken aan de oude sigarenfabriek Karel I was de ruimtelijkheid en het monumentale karakter van dit industriële pand bewaren. In die opzet is het project zeker geslaagd.
Het ruimtelijke gevoel van het gebouw komt vooral tot zijn recht dankzij de grote glaspartijen en het open plein achter het gebouw. Door gebruik te maken van glazen scheidingswanden wordt deze openheid ook binnen benadrukt.
Veel details in het gebouw verwijzen nog naar het voormalige fabriekspand: de gewelfde plafonds, de ruwe bakstenen muren en de originele traphal die volledig bewaard is gebleven.
Ook de uitstraling van de buitengevel blijft strak, de vierkante ramen worden aangevuld door de bekleding met volkern panelen aan de linkergevel en achtergevel. Deze geometrische vormgeving staat in contrast met de gebogen lijn van de bovenste ramen.
Het verticale motief in de blinde ramen versterkt de opgaande beweging in de gevels. 
Dit zeefdrukprocédé op glas symboliseert een droogrek van de schilderafdeling, voor het opbergen van schilderdoeken ... de sigarenfabriek is een schilderijenfabriek geworden. 
Omwille van de brandveiligheid is elke verdieping verdeeld in veiligheidscompartimenten en aan de achtergevel zowel links als rechts voorzien van een noodtrap. 
Deze krachtige thermisch verzinkte stalen elementen, samen met de luifels beneden, beklemtonen wederom het industriële karakter van het gebouw.

www.academiaarendonk.be

Opdrachtgever:
Gemeente Arendonk (B)
 
Hoofdaannemer: 
Metaalwerken Claessen, Arendonk (B)
 
Staalbouwer:
Metaalwerken Claessen, Arendonk (B)
 
Architect:
Karel Boogaerts, Lichtaart (B)
 
Bouwtijd:
2008
 
Fotograaf:
Kristel Van Ballaer