Untamed Walibi

Bij Walibi in Biddinghuizen is in oktober 2018 de bouw van Untamed van start gegaan. Dit is de eerste hybride achtbaan, een achtbaan met een stalen rails op een houten constructie, van Europa. 

Het bouwen van een achtbaan is een ingewikkeld proces. Zeker als de houten achtbaan Robin Hood als basis voor de fundering van de stalen rails van Untamed wordt gebruikt. Het houten frame van Robin Hood is als het ware gerecycled. Door bepaalde delen van het houten frame weg te halen, te verbreden, te verstevigen en uit te bouwen, is er een nieuwe baan ontstaan met diverse gedraaide bochten die over de kop gaan en je maakt een vrije val van wel 35,4 meter.

Stalen ledgers

Ter versteviging van de constructie van de nieuwe achtbaan, heeft Zuidberg Staalservice uit Ens ‘ledgers’ geproduceerd. Dit zijn horizontale stalen balken waarop de rails van de achtbaan is gemonteerd. Omdat enkele bochten in een schuine hoek lopen, zijn niet alle ledgers gelijk van vorm en daarom zijn alle ledgers voorzien van een unieke code. Hierdoor was het tijdens de constructie direct duidelijk welke ledger waar geplaatst moest worden en kon de opbouw snel en efficiént verlopen.

Duurzame corrosiebescherming

De ledgers, bestaande uit 1D materiaal en U-profielen in diverse afmetingen, zijn thermisch verzinkt zodat ze duurzaam beschermd zijn tegen de weersomstandigheden. Zowel voor Zuidberg Staalservice als voor de verzinkerij was dit een uniek project en beide bedrijven hopen dat de bezoekers van Walibi nog jarenlang met plezier gebruik maken van deze thrill ride.

Functioneel verzinken
 
OPDRACHTGEVER:
Walibi  (NL)
 
HOOFDAANNEMER:
Zuidberg Staalservice (NL)
 
STAALBOUWER:
Zuidberg Staalservice (NL)
 
ARCHITECT:

 
STUDIEBUREAU:

 
BOUWTIJD:
2019
 
FOTOGRAAF: