Uitzichtpunt Niemandsland

Een panoramisch zicht op het grensgebied

Project ingediend door Lumet

Balancerend op de Belgisch-Nederlandse grens, met een panoramisch zicht op het grensgebied, staat een uitkijktoren van ongeveer 22 meter hoog. De toren symboliseert de verbondenheid tussen Zeeuws-Vlaanderen en het Waasland.

Een hedendaagse Spaanse toren

Tijdens de Tachtigjarige oorlog - in de 16de en 17de eeuw – stonden de landsgrenzen en belangrijke knooppunten vol met torens. De naam ‘Niemandsland’ verwijst naar de Tweede wereldoorlog, toen het gebied waar de toren staat een smokkelroute en verboden gebied was. Vandaag de dag is de toren de start van verbondenheid en een meer intense samenwerking tussen het Waasland en de noorderburen in Zeeuws-Vlaanderen.

In januari 2020 werd de architectuurwedstrijd voor het ontwerp van het uitzichtpunt gelanceerd. Inwoners van Stekene en Hulst brachten hun stem uit. Architect Matthias Zaman van Raakvlak Architecten tekende het winnende ontwerp, en in de lente van 2021 startte de bouw van de toren.

"We hebben een fantastisch panoramisch uitzicht, prachtig landschap van natuur, agrarische gebieden, velden, wegen en in de verte als een stipje zie je de torens van Doel. Het is een uitzicht dat je anders in deze streek niet tot stand kan brengen", klinkt het enthousiast bij Richard Meerschaert, de directeur van EGTS Linieland van Hulst en Waas.

Keuze thermisch verzinkt staal

Er werd gekozen voor thermisch verzinkt staal omwille van de duurzaamheid van het project, maar ook zeker omdat het verzinkt staal er samen met de houten afwerking goed uit ziet tussen de bomen.

Esthetisch verzinken
 
OPDRACHTGEVER:
EGTS Linieland van Waas en Hulst (B)
 
HOOFDAANNEMER:
Lumet N.V. (B)
 
STAALBOUWER:
 
 
ARCHITECT:
Raakvlak Architecten (B)
 
STUDIEBUREAU:
 
 
BOUWTIJD:
2022
 
FOTOGRAAF:
Gunther Dhauwe - Staco