Uitkijktoren Vechtdal

Laureaat Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken 2013

Met de realisatie van deze toren wil de gemeente Dalfsen dat bezoekers de Vecht en het Vechtdalgebied goed kunnen beleven. De toren bevindt zich in een bosperceel met loofbomen, gelegen aan wandel- en fietsroutes. De bosrand is uitgedund en vernieuwd, de karakteristieke hakhoutstoven zijn behouden.

Er is gekozen voor een ingetogen ontwerp: een eenvoudige rechte toren, waarbij de constructie, trappen, bordessen en leuningen in verzinkt staal zijn uitgevoerd. Het staal is licht en transparant en tegelijkertijd zeer robuust en duurzaam. Door de gevel van houten lamellen is de toren als een landmark goed zichtbaar in het landschap. Bezoekers kunnen van binnen uit goed tussen de lamellen door het landschap zien.
Naar boven toe staan de lamellen dichter bij elkaar en wordt het zicht voor bezoekers steeds meer beperkt. Dit maakt de bezoeker nieuwsgierig naar het uitzicht. Boven, op een vloerhoogte van 18 meter, biedt het uitkijkplatform vrij uitzicht over het Vechtdal. Door de toren aan de bovenkant over twee zijden af te schuinen wordt het zicht van de bezoeker gericht op het dal en is de verstoring van broedende vogels in het naastgelegen naaldbos minimaal.

Door de toepassing van verzinkt staal en hardhout met FSC-keurmerk is er een duurzaam project gerealiseerd dat weinig tot geen onderhoud vergt. Het gebruik van slechts twee materialen -staal en hout- levert een rustig en eenduidig beeld op.  De hoofddraagconstructie bestaat uit vier kolommen die aan de buitenzijde van de trappen zijn gesitueerd. Stalen geperforeerde treden zijn tussen de trapbomen gelast en zijn onder alle weersomstandigheden antislip. De hoeken zijn kolomvrij als ook de gehele binnenruimte van het trappenhuis. De bezoeker ervaart hierdoor een grote openheid bij het omhoog lopen, zijn blik wordt niet gehinderd door de constructie. Door de ranke dimensionering van de bouwdelen is de toren zeer transparant en staat deze lichtvoetig in het bos; de natuur kan er gewoon onderdoor groeien.

Opdrachtgever:
Gemeente Dalfsen, Dalfsen (NL)
 
Hoofdaannemer:
Wonders Metaal, Berlicum (NL)
 
Staalbouwer:
Wonders Metaal, Berlicum (NL)
 
Architect:
Ateliereen architecten, Eindhoven (NL)
 
Studiebureau:
Adviesburo Elemans Oss, Oss (NL)
 
Bouwtijd:
-
 
Fotograaf:
Ateliereen architecten