Uitkijktoren Oijen

Aan de rand van de Hemelrijkse Waard, een nieuw natuurgebied van Natuurmonumenten langs de Maas bij Oss, staat een opvallende toren. Blinkend in de zon lijkt hij naar de hemel te reiken. 

Na jaren van verwerving, ontwikkeling en rivierverruiming is op deze plek een prachtig natuurgebied ontstaan dat meer dan 400 voetbalvelden groot is! Bezoekers kunnen hier al struinend genieten van ruige riviernatuur en speuren naar de vele vogels in het gebied. Vanaf vandaag kan dat ook vanaf de 7,5 meter hoge uitkijktoren.

De toren is een initiatief van Vogelwerkgroep Oss en is mede tot stand gekomen dankzij: Rijkswaterstaat, Wetering, Waterschap Aa en Maas, K3 Delta en Natuurmonumenten. De toren is functioneel van opbouw en biedt ruimschoots de gelegenheid aan bezoekers om het nabijgelegen natuurgebied te overzien en het wijdse rivierenlandschap te bewonderen..

De keuze om een stalen toren te plaatsen is gebaseerd op duurzaamheid. De toren is volledig thermisch is verzinkt en daarmee onderhoudsvrij en zal voor een lange periode zijn functie kunnen vervullen.

Thermisch verzinken is een voorwaarde voor duurzaam behoud, maar door de natuurlijke vergrijzing, gaat de toren een eenheid vormen met de omringende natuur.

ZEKER ZINK

OPDRACHTGEVER:

Vereniging Natuurmonumenten, Oisterwijk 

 (NL)
 
HOOFDAANNEMER:
Van Dinther Bouwbedrijf, Schaijk (NL)
 
STAALBOUWER:
Van den Akker Metaal , Oss (NL)
 
ARCHITECT:

De Steunbeer BV restauratiearchitecten, Zierikzee  (NL)

 
STUDIEBUREAU:
Van den Akker Metaal , Oss (NL)
 
BOUWTIJD:
2017
 
FOTOGRAAF:
De Steunbeer BV restauratiearchitecten