Uitkijktoren Hoge Bergse Bos

Op heuvel B van het Hoge Bergse Bos is een 22m hoge uitkijktoren geplaatst die de onlangs gerenoveerde recreatieberg af maakt. 

Projectomschrijving
De toren is ontworpen als een driedimensionaal labyrint waarbij bezoekers uitzicht hebben vanaf verschillende hoogten en in verschillende richtingen. Er zijn twee routes mogelijk naar boven. Deze sluiten aan op de inrichting van de berg met de twee hoofdaanlooproutes. De toren is
opgebouwd uit gelijke trapsegmenten met daartussen kleine en grotere bordessen. De wens om op verschillende hoogten een uitkijkplatform en 'tokkelplatform' te hebben, kon op deze manier makkelijk gerealiseerd worden. De hoofdconstructie is een raamwerk van wit gecoate, stalen kolommen en trapbomen. De relingen zijn in hout uitgevoerd. Ze vormen zo een contrast met de constructie en zorgen voor een zachte uitstraling.


(Staal)constructie

De recreatieve en sportieve functie van de toren moesten tot uitdrukking komen in het ontwerp. Daarom is er voor de hoofdconstructie gekozen voor een opvallend wit raamwerk van stalen kolommen, liggers en trapbomen. Aangezien de uitkijktoren relatief dicht bij de kust staat is gekozen voor het duplex systeem. Om een duurzaam en onderhoudsvrij bouwwerk te kunnen realiseren is het staal eerst thermisch verzinkt. Zo is de constructie optimaal beschermd tegen roestvorming, ook in geval de coating beschadigd raakt. De witte coating is bovendien graffiti werend.

Alle trappen, bordessen en relingen zijn uitgevoerd in thermisch verzinkt staal. In deze uitvoering is de opdrachtgever verzekerd van een mooiblijvend kunstwerk.

De houten balustrades vormen een mooi contrast met de witte, stalen sculptuur op de top van de berg.

ZEKER ZINK 
 
Opdrachtgever:
Recreatieschap Rottemeren, Schiedam(NL)
 
Hoofdaannemer:
Aannemersbedrijf Damsteegt, Meerkerk (NL)
 
Staalbouwer:
Aannemersbedrijf Damsteegt, Meerkerk (NL)
 
Architect:
Ateliereen architecten, Eindhoven (NL)
 
Studiebureau:
Verplak Ingenieurs, Oss (NL)
 
Bouwtijd:
2017
 
Fotograaf:
Ateliereen architecten