Uitkijktoren Gebiedsontwikkeling Ooijen Wanssum

In het overloopgebied van de Maas, ter hoogte van Broekhuizenvorst is Bersselaar Constructie gevraagd door Mooder Maas, om een uitkijktoren te ontwerpen, produceren en te monteren.

De uitkijktoren is een nieuwe soort in de reeks bakens langs de Maas. Met zijn roestkleurige kern, verwijst hij naar de rode schoorstenen van de oude steenfabrieken langs de Maas. Om de kern wentelt zich een stalen trap. De toren staat noord‐ zuid oost‐west georiënteerd. Tijdens de klim ontstaan verschillende uitzichten en de zet de wisselende lichtinval tijdens de klim accenten in de beleving van de omgeving.

De architect wilde hiermee een contrast creëren tussen thermisch verzinkt staal en geroest staal. Dit hebben ze gerealiseerd door de kern uit gestraald balkstaal (S235JR) te bouwen. De vierkante kern is 9,5mtr hoog en 1,7mtr in het vierkant en weegt in totaal 2300kg. Op 4 nivo's zijn bordessen gebouwd, 1680+P, 3360+P, 5040+P en 6720+P. De trappen, bordessen en leuningen rondom, zijn uitgevoerd in S355JR materiaal en deze 3100kg zijn volledig thermisch verzinkt. De treden en roosters zijn ook thermisch verzinkt.

Esthetisch verzinken
 
OPDRACHTGEVER:
Mooder Maas  (NL)
 
HOOFDAANNEMER:
Dura Vermeer (NL)
 
STAALBOUWER:
Jos van den Bersselaar constructie BV (NL)
 
ARCHITECT:
HNSland (NL)
 
STUDIEBUREAU:
PT Structural (NL)
 
BOUWTIJD:
2020
 
FOTOGRAAF:
Paul Poels Fotografie